Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Leto dni po napadu na Navalnega gre Merklova na obisk k Putinu

Deli na:
Leto dni po napadu na Navalnega gre Merklova na obisk k Putinu

Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes na obisku pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Merklova v Moskvo prihaja sredi velikih napetosti med Rusijo in zahodnimi državami ter tudi Moskvo in Berlinom. Prihaja tudi natanko na obletnico napada s strupom na ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Navalni, velik nasprotnik Putina, je bil 20. avgusta lani na poti z letalom v Rusiji, ko se je začel slabo počutiti in je potreboval pomoč v bolnišnici. Kasneje se je izkazalo, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok, ta napad pa naj bi po njegovih ocenah ukazal Kremelj. Tam sicer vsakršno vpletenost zanikajo.

Navalni je zdravstveno pomoč nato poiskal v Berlinu, ko pa se je 17. januarja letos vrnil v Rusijo, so ga na podlagi starih obtožb aretirali in nato obsodili na zaporno kazen v kazenski koloniji.

To je dodatno zaostrilo odnose med Rusijo in zahodnimi državami, zlasti Evropsko unijo, ki je tudi okrepila sankcije priti Rusiji. Med najbolj glasnimi evropskimi voditelji, ki zahtevajo izpustitev Navalnega, je prav Merklova.



A to je le eden od primerov, ki bremenijo odnose med Rusijo in Nemčijo, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa. Med drugim so bile sankcije uvedene tudi zaradi hekerskega napada na nemški bundestag leta 2015, še vedno pa ni rešeno vprašanje ukrajinskega konflikta, ki sega v leto 2013. Merklova bo sicer v nedeljo potovala tudi v Kijev.

Sicer pa naj bi se Merklova in Putin pogovarjala še o situaciji v Afganistanu po vrnitvi talibanov na oblast, pa tudi o položaju v Belorusiji. Prav tako naj bi se posvetila plinovodu Severni tok 2, ki je tik pred dokončanjem in ki povzroča nejevoljo med nemškimi zavezniki, zlasti Balti, Poljaki in Američani, še navaja dpa.

Merklova, ki se sicer poslavlja s kanclerskega položaja, je bila v Moskvi zadnjič januarja 2020. Njen tokratni obisk pa bo namenjen tudi obeležitvi 80. obletnice napada nacistične Nemčije na takratno Sovjetsko zvezo. Pred spomenikom neznanemu vojaku v Kremlju namerava položiti venec, še napoveduje dpa.