jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Slovenija

Šarec: "Če Janša misli tako, naj misli tako. Sam tudi marsikaj mislim, pa pač tako je."

Deli na:
Šarec: "Če Janša misli tako, naj misli tako. Sam tudi marsikaj mislim, pa pač tako je."

Foto: Primož Lavre

Premier Marjan Šarec je bil danes skop s komentarji glede odnosov med Sovo in komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Verjame, da bodo pristojni organi opravili svoje delo ter da direktor Sove Rajko Kozmelj in agencija delata dobro. "Vse ostalo so tudi politične špekulacije ter takšne in drugačne grožnje," je ocenil.

Šarec je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil novega generalnega sekretarja LMŠ Tomaža Simetingerja, glede odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in parlamentarno komisijo dejal, da je to stvar Sove, Knovsa ter drugih organov in tako ni v njegovi domeni, da bi to danes komentiral. "Se bodo že med seboj dogovorili, videli, kakšni so postopki in tako tudi ravnali," je dodal.

Na poziv predsednika SDS Janeza Janše k odstopu direktorja Sove Rajka Kozmelja pa je odgovoril: "Živimo v demokraciji, vsak ima pravico izraziti svoje mnenje. Če Janša misli tako, naj misli tako. Sam tudi marsikaj mislim, pa pač tako je."

Glede stanja na Sovi, ki je v zadnjem času večkrat omenjana v javnosti, je treba po premierjevih navedbah vprašati tiste, ki jo omenjajo. Tudi na vprašanje, kako vidi "zračnost" Sove in pritekanje informacij do medijev, ni odgovoril konkretno. Spomnil je, da je ob nastopu njegovega mandata v Sovi že enajsti mesec potekala stavka. Ta se je končala, z zaposlenimi pa se je vzpostavil dialog. Šarec sicer verjame, da direktor in agencija delata dobro.Odnosi med Sovo in Knovsom odmevajo že nekaj tednov, od razkritja informacij o zaposlitvi Šarčeve znanke na agenciji. Šarec je sicer zanikal, da bi pritiskal glede zaposlitve, je pa pooblaščena komisija Knovsa opravila nenapovedan nadzor na agenciji, kjer je preverjala kadrovanje v času vlade Marjana Šarca.

Vendar je Sova zatem sporočila, da Knovsu ne bo posredovala zahtevanih podatkov glede kadrovanja. Pri tem vztrajajo, saj po njihovem mnenju komisija nima pristojnosti za tak nadzor. Interpretacije o tem so namreč različne. Med drugim predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) ocenjuje, da je komisija pristojna za preverjanje zakonitosti zaposlovanja na Sovi. Poslanec SD Matjaž Nemec pa je prosil zakonodajno-pravno službo DZ za mnenje o tem, ali je Knovs upravičen do podatkov Sove o kadrovskih zadevah. Postopke zaposlovanja in konkretno zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi sicer preverja inšpektorat za javni sektor.

Knovsu medtem Sova očita tudi uhajanje informacij. Prav danes je agencija državnemu tožilstvu in policiji naznanila "znane in neznane storilce" zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

loading...
Loading...