Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec bo poslancem pojasnjeval, kako bo preprečil zaostrovanje mejnega nadzora s strani Italije

Deli na:
Šarec bo poslancem pojasnjeval, kako bo preprečil zaostrovanje mejnega nadzora s strani Italije

Poslanci so šli na počitnice, nekateri napovedujejo, da bo politična jesen vroča. - Foto: Primož Lavre

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministrom se bo danes začela zadnja seja DZ pred parlamentarnimi počitnicami. Še prej se bosta poslanskim kolegom pridružila Dušan Verbič in Tadeja Šuštar, ki bosta v poslanskih klopeh nadomestila novoizvoljena evropska poslanca Milana Brgleza in Ljudmilo Novak.

Verbič in Šuštarjeva bosta poslanski mesti zasedla glede na izide lanskih parlamentarnih volitev. Ker je bil Brglez, sicer dosedanji poslanec SD, na njih izvoljen na listi SMC, mandat nadomestnega poslanca pripada tej stranki. V DZ se vrača Dušan Verbič, ki je bil poslanec SMC že v prejšnjem mandatu. Novakovo pa bo kot poslanka NSi nasledila biologinja in domžalska občinska svetnica Tadeja Šuštar.

Prvi dan redne julijske seje bodo sicer na sporedu poslanska vprašanja predsedniku vlade in ministrom.

Po oblikovanju mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji bosta Šarcu vprašanje, povezano s to tematiko, zastavila Branko Grims (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi). Oba zanima, kako bo vlada preprečila zaostrovanje nadzora s strani Italije oz. postavitev ograje na meji ter kako bo zagotovila nepropustnost južne meje za ilegalne prehode.


Poslanko SAB Mašo Kociper pa zanima, ali Šarec še vedno podpira predlagani zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol in ga bo DZ obravnaval v sredo.

Vprašanje Mateja T. Vatovca (Levica) se nanaša na načrtovane posege v sistem socialnih transferjev in uresničevanje koalicijskih zavez, povezanih z zniževanjem stopnje tveganja revščine v Sloveniji.

Poslanec SNS Jani Ivanuša pa namerava predsednika vlade povprašati, kdaj se bo začela gradnja glavne ceste Hajdina-Ormož.

Še pred začetkom današnje seje bodo v DZ v preddverju velike dvorane obeležili 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev.