900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa Valicona: Listi SDS+SLS trije evropski poslanci, LMŠ in SD po eden

Deli na:
Anketa Valicona: Listi SDS+SLS trije evropski poslanci, LMŠ in SD po eden

Predstavitev skupne kandidatne liste SLS in SDS. - Foto: Primož Lavre

Po volilni napovedi agencije Valicon bo na nedeljskih evropskih volitvah zmagala skupna lista SDS in SLS, ki bo najverjetneje dobila tri poslanske mandate. Na drugem in tretjem mestu bosta LMŠ in SD, ki bosta najverjetneje dobili po en mandat, preostali poslanski sedeži pa bodo najverjetneje pripadli NSi, Levici in DeSUS.

Kot napovedujejo v Valiconu, so štirje poslanski mandati zagotovo oddani - dva bo dobila skupna lista SDS in SLS, ki naj bi prejela 25 odstotkov glasov, po enega pa listi LMŠ in SD. LMŠ bo pri tem prejela 15,2 odstotka glasov, SD pa 14,9 odstotka. Za ostala štiri poslanska mesta je razplet manj gotov, najbolj verjetno pa bosta po en sedež dobili NSi z 9,2-odstotno podporo in Levica z 8,7 odstotka glasov ter še tretji sedež skupna lista SDS in SLS. Za zadnji sedež se borijo DeSUS (prejel naj bi 7,3 odstotka glasov), SD in LMŠ, pri čemer je bolj verjetno, da ga dobi DeSUS.

Z vidika najširšega potenciala v igri za poslanski sedež po napovedi Valicona ostajajo tudi SAB (5,1 odstotka glasov), SNS (3,7 odstotka) ter SMC (3,5 odstotka), a je verjetnost za tak razplet nižja. Ostale stranke so brez možnosti za osvojitev poslanskega sedeža, napovedujejo.

Udeležba bo najverjetneje okoli 31 odstotna.

Ker se skoraj tretjina volivcev odloča tik pred zdajci, lahko po navedbah Valicona upravičeno pričakujemo, da se utegne rezultat v nedeljo razlikovati od tega, kar so anketiranci navajali kot svojo izbiro v njihovi raziskavi.



Glede na izmerjena minimalni in maksimalni doseg posameznih strank imata po besedah analitika javnega mnenja pri agenciji Valicon Andraža Zorka največ možnosti za napredovanje SMC in NSi. "SMC je že na državnozborskih volitvah dobila dve odstotni točki več, kot so ji napovedovale ankete, za NSi pa velja, da je to stranka, pri kateri ankete največkrat zgrešijo, in sicer njej v škodo," je dejal.

Na drugi strani lahko po Zorkovih besedah največ izgubijo prve tri liste - SDS+SLS, LMŠ in SD. "SDS+SLS ima kar nekaj volivcev, ki nihajo med njo, NSi, SNS in tudi stranko DOM. Pri LMŠ in SD pa prihaja predvsem do medsebojnega prelivanja glasov. Prav tako prihaja do prehajanja glasov med SD in DeSUS," je pojasnil.

Morebitne spremembe od napovedi so tako po njegovih besedah odvisne predvsem od omenjenega prelivanja glasov, precej manj pa od same volilne udeležbe. Meni tudi, da vreme na volilno udeležbo ne bo vplivalo. "Kar se vremena tiče, so svoje naredile predčasne volitve, kjer je bila udeležba skoraj dvakrat višja kot pred petimi leti. Nasploh se vpliv vremena na volilno udeležbo precenjuje," je dodal.

Raziskavo Politikon-EP je Valicon izvedel v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si, ki je največji spletni panel anketirancev v Sloveniji. Anketo so izvedli med 21. in 24. majem, v njej pa je sodelovalo 3028 ljudi.