pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sanje Danila Türka o vodenju OZN se razblinjajo kot milni mehurček

Deli na:
Sanje Danila Türka o vodenju OZN se razblinjajo kot milni mehurček

Foto: Reuters

Kot kaže, se velika želja nekdanjega predsednika Danila Türka, da bi zasedel položaj generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov, že zdaj razblinja kot milni mehurček. Servilna pomoč zunanjega ministra Karla Erjavca in premierke Alenke Bratušek mu pri napovedi kandidature v svetovnem merilu ne pomagata prav veliko.

V igri za naslednika sedanjega generalnega sekretarja OZN Ban Ki Muna v letu 2016 se je že pojavila ena prvih pravih kandidatk Irina Bokova – generalna direktorica Unesca, Organizacije OZN za izobraževanje, znanost in kulturo. Po poročanju STA je spletni bilten EurActiv prav Bolgarko označil za tisto, ki ima dobre možnosti, če bi bila izvoljena, bi postala prva ženska na čelu OZN. Po navedbah diplomatskih virov naj bi imela Bokova podporo štirih stalnih članic Varnostnega sveta ZD: ZDA, Rusije, Kitajske in Francije.

Govorili smo z mednarodnim analitikom Larisom Gaiserjem, ki vidi pri Bokovi tri okoliščine za zelo resno kandidatko. Izhaja iz vzhodnoevropske skupine (vanjo sodi tudi Bolgarija), ki naj bi bila zdaj na vrsti za generalnega sekretarja, Bokova je že zdaj del sistema OZN (Unesco), poleg tega je ženska. Gotovo ima večje možnosti kot Türk, ugotavlja Gaiser. Če naslednja slovenska vlada ne bo s pospešenim delovanjem diplomatske mreže aktivno podprla Türka na terenu, za kar bo potrebnega tudi precej denarja, nima nobenih možnosti. Glede Bokove pa Gaiser pravi, da ima tudi po njegovem vedenju zelo dobre povezave z ZDA, zato ga ameriška podpora ne čudi.