sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

G. Preac: Zdaj vsi vedo, kako v Evropo - čez Slovenijo

Deli na:
G. Preac: Zdaj vsi vedo, kako v Evropo - čez Slovenijo

Foto: Reuters

Še Egipt, Alžirija, Iran, morda enkrat Maroko so velike države, ki bodo enkrat kmalu v razsulu. Več kot 200 milijonov revnih, s plačami manj kot 100 evrov, s puščavo, s 60 odstotno nezaposlenostjo, z eksplozijo prebivalstva, torej veliko mladimi, vse islamske države.

Če se jim meje odprejo, če je gospodarski in politični kaos tam, bodo novi eksodusi v Evropo. To je samo začetek. In štirje milijoni sirskih beguncev bodo zmeraj čakali na priložnost za pot v Evropo. Morda naslednjo pomlad. Tisti, ki delajo v Turčiji, morda samo zbirajo denar. Pa 150 milijonski Pakistan, pa Afganistan. Pa Kurdi, razdeljeni na štiri države, povsod pod udarom večine. To je samo začetek. Zdaj vedo, kako v Evropo. Zdaj tihotapci vedo, kje in kako v Evropo. Zdaj so počasi že slišali za Slovenijo, 'civilizirano', mehko, majhno, šibko, nezavarovano. Vsaj tisti z bližnjega vzhoda in Orienta.

Slovenska vlada je z neodločnostjo ustvarila nov migrantski koridor. Ker ni že na začetku preprečila prehoda migrantov čez slovensko ozemlje, ter zahtevala od Nemčije, da jih vozi z letali, če jih sprejema. Zdaj se ves migrantski val usmerja proti Sloveniji. Na slovenskih mejnih prehodih so zdaj policisti v oklepih in s psi, pa bodeča žica. Ter vojska na meji. Te slike o Sloveniji zdaj začenjajo krožiti po tujih medijih. Slovenski policisti s psi in za žico. Premraženi begunci na prostem za žico. Slovenska vlada je poskrbela za odlično oglaševanje Slovenije.

Ob tem je meja ostala povsem nebranjena in nenadzorovana. Se bodo begunci obrnili nazaj? NE! Po vsej kalvariji poti, po vseh obljubljenih sanjah tihotapcev in Nemčije, z vse manj denarja bodo poskusili tudi nasilno prečkati mejo. Dotok iz Grčije pa ne jenja. Niti iz Turčije v Grčijo. S čim jih bo ustavila slovenska policija, vojska? Če pride do smrtnih primerov, bo Slovenija spet v vseh svetovnih medijih. Kot nasilna, neurejena država, bantustan, kjer pač vlaganja niso varna, kjer vlada nered ali pa nasilje.

Šele zdaj, ko se je javno mnenje po večini držav in tudi v Nemčiji odločno obrnilo proti migrantstvu, se kaže pravi obraz politike, tudi slovenske. Če bi obstajal zakon, da morajo najprej migrantsko družino sprejeti na dom predsednik vlade, ministri, vodje resorjev po ministrstvih, poslanci in vodstva političnih strank, bi bila odgovornost za odločitve in za migrante in ljudi nasploh zagotovo večja!

Kakšno ogabno igranje z migranti, javnim mnenjem, državo, z varnostjo v državi, z javno podobo države! Kakšna kratkovidnost! Hrvaško vodstvo pa nam obljublja nove načrte, kako vse begunce pripeljati na slovensko mejo in Slovenijo prisiliti, da prevzame odgovornost zanje. Medtem ko se meji z Nemčijo in Avstrijo zapirata.

Nihče pa nima načrta, kaj storiti z ljudmi! Za neustvarjanje koridorja in začetno preprečitev uporabe slovenskega ozemlja za tihotapljenje migrantov v Nemčijo sem pozival zato, da ne bi prišli v ta brezizhoden položaj, kjer bo ob vsaki možni odločitvi sledi kaos, nasilje in negativno poročanje o Sloveniji v svetovnih medijih!