gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Samozavestni Šarec pojasnil, zakaj je "odpikal" Cerarja in Bratuškovo: Nikomur nismo ničesar dolžni

Deli na:
Samozavestni Šarec pojasnil, zakaj je "odpikal" Cerarja in Bratuškovo: Nikomur nismo ničesar dolžni

Šarec ni evroskeptik, doseči pa bo treba večjo učinkovitost EU. "Nisem za več Evrope, ampak za boljšo Evropo". - Foto: Bobo

V LMŠ so sporočili, da so se odločili za samostojen nastop na evropskih volitvah. "Volitve pred nami so nova priložnost, da pokažemo, kaj zmoremo in znamo," je ob tem poudaril predsednik LMŠ Marjan Šarec. Kandidatov za evropske poslance v stranki včeraj še niso predstavili, a so s tem končane ideje o skupni evropski listi LMŠ, SMC in SAB.

V izjavi za medije po srečanju s prvakoma SMC Mirom Cerarjem in SAB Alenko Bratušek, na katerem jima je sporočil, da LMŠ z njunima strankama ne bo oblikovala skupne evropske liste, je Šarec v družbi poslancev in ministrov iz vrst LMŠ orisal pot od ustanovitve stranke pred petimi leti do oblikovanja vladne koalicije po junijski državnozborskih volitvah.

"Vse, kar smo ustvarili, je plod našega odgovornega dela in nikomur nismo ničesar dolžni. V pol leta smo oblikovali listo za parlamentarne volitve, vmes pa poslušali vse sorte, da nimamo ljudi in programa, tudi sam sem bil deležen vseh sort napadov," je spomnil in dodal, da si tega niso preveč jemali k srcu. Na volitvah so dobili 13 poslanskih mandatov in tako postali druga največja parlamentarna stranka.

"Za sestavo vlade je bilo treba precej potrpljenja, časa in politične spretnosti, precej pripravljenosti na kompromise. Mnogokrat smo morali stopiti korak nazaj, da smo dosegli sestavo vlade, ki je prva manjšinska v Sloveniji," je dejal predsednik LMŠ in premier. Po njegovih besedah so tako dokazali, da zmorejo sproti reševati vse težave.

Evropske volitve so po Šarčevih besedah ponovno priložnost, da dokažejo, da zmorejo in da znajo. "Ne gremo samo zato na volitve, ker bi bili prevzeti od anket. Nas vodi samo ena želja. Želimo spreminjati Slovenijo, pa tudi Evropo," je dejal.



"Po tehtnem razmisleku smo se odločili, da želimo biti sami kreator svoje usode," je poudaril Šarec. Kakršenkoli rezultat bodo dosegli, bodo zanj odgovorni sami in si po njegovih besedah ne bodo očitali, da so ravnali napak.

Slovenija je majhna članica, a moramo biti po Šarčevih besedah v EU vseeno slišani. Kot je dejal, si ne želijo več Evrope, ampak boljšo. "Danes ne obljubljamo nemogočega, mi danes ne govorimo, da bomo vedno naredili vse najboljše, se bomo pa trudili, da ljudem pokažemo, da se je vredno truditi za boljšo Evropo," je zatrdil.

Kot je še dejal Šarec, je bilo za skupni nastop na evropskih volitvah mnogo pritiskov s strani evropskih Alde strank, pa tudi iz Slovenije.

Dogovor o morebitnem oblikovanju skupne kandidatne liste strank LMŠ, SMC in SAB, ki spadajo v politično skupino evropskih liberalcev (Alde), je bil v zraku sicer že nekaj časa. Idejo je načelno podpiral tudi Šarec, a v LMŠ niso skrivali zahteve, da bo nosilec liste kandidat njihove stranke. Po nekaterih informacijah naj bi LMŠ zahtevala prva tri mesta in možnost veta na druge kandidate. Medtem pa je Cerar že pred tedni odgovoril, da je pogoj SMC za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih.