Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo Šarec, Cerar in Bratuškova na prihodnjih volitvah nastopili s skupno listo?

Deli na:
Bodo Šarec, Cerar in Bratuškova na prihodnjih volitvah nastopili s skupno listo?

Marjan Šarec in Miro Cerar. - Foto: Bobo

V vodstvih nekaterih strank, ki so vključene v evropsko skupino Alde, je bilo že pred časom slišati namige in pozive, da bi za evropske volitve maja prihodnje leto lahko oblikovali skupno kandidatno listo. Predsednik LMŠ je tako za ponedeljek na pogovor o tem povabil vodstvi SMC in SAB, kjer so takšni ideji načelno prav tako naklonjeni.

Kot so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade Šarca, ki predseduje največji vladni stranki LMŠ, so predstavnike SMC in SAB povabili na sestanek v ponedeljek. O imenih na kandidatni listi za zdaj še niso govorili oziroma predlagali, glede na to, da je LMŠ na letošnjih državnozborskih volitvah prejela največ glasov, pa Šarec pričakuje, da bi bil nosilec kandidatne liste iz njihove stranke.

Šarec je naklonjenost ideji o skupni kandidatni listi strank, ki so v politični družini Alde, izrazil tudi v pogovoru za STA konec novembra, kot pogoj pa je postavil, "da se ve, kdo je tudi na domačih volitvah dobil največ glasov". Evropske volitve vidi kot priložnost za Alde, da doseže nek rezultat, je pa "vse odvisno od tega, kakšni kandidati bodo na tej listi", je menil. O slovenskem predlogu kandidata za komisarja pa je dejal, da se pogovori še niso začeli.

V SMC za prihodnji teden napovedani sestanek pozdravljajo. Kot so pojasnili, si oblikovanja skupne liste želijo in so k temu tudi sami že pozivali. Na vprašanje, ali bi bil za njih sprejemljiv predlog, da je nosilec liste nekdo iz LMŠ, so za STA pojasnili, da je to še stvar dogovora, da pa vsekakor podpirajo oblikovanje skupne liste.


Prav tako idejo o oblikovanju skupne liste podpirajo v SAB, v kateri so skupen nastop v nekaterih občinah omenjenima strankama predlagali že pred nedavnimi lokalnimi volitvami, a so dobili odklonilen odgovor. Kot je v nedavnem pogovoru za Večer pojasnila predsednica SAB, bi bilo takšno sodelovanje zelo smiselno, saj so vse tri stranke relativno mlade in nobena nima povsod svojih kandidatov. Tako se zdaj v SAB zavzemajo, da bi stranke združile moči na evropskih volitvah, mesto evropske komisarke pa Bratuškove ne zanima več. Sicer pa so prav tako kot v SMC tudi v SAB danes za STA poudarili, da so imena kandidatov na skupni listi še stvar dogovora.

V skupino Alde je v trenutnem mandatu od slovenskih poslancev vključen le Ivo Vajgl, ki je bil na prejšnjih evropskih volitvah izvoljen na listi DeSUS. V LMŠ so pojasnili, da DeSUS v omenjenih pogovorih oziroma na sestanku prihodnji teden ne sodeluje.

V DeSUS menijo, da možnost oblikovanja skupne liste ni povsem izključena. Pojasnili so, da so bili na to temo že neki pogovori, a nič uradnega. Na odločitev, kako bodo nastopili na volitvah, je po njihovih pojasnilih treba počakati do njihove vključitve oziroma sprejetja v Evropsko demokratsko stranko (EDP), ki je del politične skupine Alde. Izvršni odbor DeSUS je sicer konec novembra odločil, da se bo stranka pridružila Alde, predvidoma decembra naj bi postala članica EDP.

DeSUS bi bil tako članica te stranke, medtem ko so LMŠ, SMC in SAB članice druge stranke, ki poleg EDP sestavlja skupino Alde, in sicer stranke Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde). V DeSUS tako še niso odločeni, kako bodo nastopili na prihodnjih volitvah, torej ali samostojno ali v povezavi s katero drugo stranko, so pa odločeni, da na volitve gredo, so poudarili.