slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bistvo afere Jaklič: visokošolski učitelj ne sme predavati kot samostojni podjetnik!

Deli na:
Bistvo afere Jaklič: visokošolski učitelj ne sme predavati kot samostojni podjetnik!

Ustavni sodnik Klemen Jaklič - Foto: Ustavno sodišče

Zasebni visokošolski učitelj ne more opravljati svoje dejavnosti v visokem šolstvu kot samostojni podjetnik, je ministrstvo za visoko šolstvo odgovorilo na vprašanje Večera.

Samo predavateljsko delo zasebnikov torej ni sporno, a visokošolske dejavnosti ne smejo izvajati preko gospodarskih entitet, kakšna je samostojni podjetnik, je ministrstvo še pojasnilo Večeru.

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika Jakliča: to je vila, ki jo gradi član US (FOTO)

To je dejansko bistvo afere, ki je izbruhnila ob razkritju, da je imel ustavni sodnik Klemen Jaklič do pred kratkim registriran status samostojnega podjetnika Visokošolski sodelavec Klemen Jaklič, s. p. in da je preko svojega s. p. potencialno prejemal honorar za predavateljsko delo

Jaklič je sicer kot redni profesor za področje ustavnega prava predstavljen na spletni strani Katoliškega inštituta; sam se je kot »visokošolski predavatelj« predstavljal tudi v intervjujih.

Ko je pred leti finančna uprava (Furs) pojasnila, da na univerzah predavateljsko delo prek s. p. ni dovoljeno, so visokošolski profesorji, ki so imeli registrirane »espeje«, te hiteli zapirat. Eden takih je bil denimo njegov pravniški kolega in strokovnjak za ustavno pravo Rajko Pirnat, ki je imel svoj s. p. odprt med letoma 2013 in 2017.

A vrhunski pravni strokovnjak Klemen Jaklič je decembra 2017, ko so številni njegovi kolegi že zaprli svoje s. p., tega šele registriral in ga izbrisal šele pred nekaj tedni, 31. marca letos. Prav zaradi izbrisa – zanj časovno izjemno »srečnega« – ni mogoče preveriti poslovanje samostojnega podjetnika Jakliča.