vida-trotovšek Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

uvodna Svet24.si

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

Izidor Krivec Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem ...

zala tomasic jk Reporter.si

Zala Tomašič s pištolo in solzivcem v Bruselj: ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Slovenija

Reporter že v ponedeljek prvi poročal o »espeju« Klemna Jakliča, ki je s tem kršil zakon: izbrisal ga je šele 31. marca letos!

Deli na:
Reporter že v ponedeljek prvi poročal o »espeju« Klemna Jakliča, ki je s tem kršil zakon: izbrisal ga je šele 31. marca letos!

Ustavni sodnik Klemen Jaklič - Foto: Si. R.

Mediji danes poročajo, da je imel ustavni sodnik Klemen Jaklič v času opravljanja funkcije ustavnega sodnika registriran tudi status samostojnega podjetnika, pri čemer se sklicujejo na Mladino, ki v današnji številki piše o Jakličevem s. p.. A Reporter je o tem poročal že v ponedeljkovi tiskani izdaji.

Jaklič je imel do konca letošnjega marca registriran Visokošolski sodelavec Klemen Jaklič, s. p., čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost. Obstaja verjetnost, da je deloval na eni od fakultet, natančneje na Fakulteti za poslovne vede, a zaradi izbrisa s. p. ni mogoče preveriti, kakšne prihodke je imel. »Sem mož in oče treh otrok, v službenem času pa ustavni sodnik ter visokošolski predavatelj ustavnega prava in človekovih pravic,« se je pred leti pohvalil v intervjuju.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je napovedala, da bo zadevo predala protikorupcijski komisiji in če očitki držijo, pričakuje, da bo Jaklič odstopil z mesta ustavnega sodnika.

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika Jakliča: to je vila, ki jo gradi član US (FOTO)

Zakon o ustavnem sodišču določa, da so ustavni sodniki poleg zaposlitve na ustavnem sodišču lahko 20-odstotno dopolnilno zaposleni za dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. »Za to potrebujejo soglasje predsednika ustavnega sodišča, ki ga ima v tem mandatu šest sodnic in sodnikov, med njimi pa Jakliča ne najdemo,« je izpostavila Mladina.

Za povrh lahko to delo opravljajo samo preko avtorske ali podjemne pogodbe, ne pa preko s. p.. Ko je Furs pred leti dal vedeti, da na univerzah predavateljsko delo prek s. p. ni dovoljeno, so visokošolski profesorji, ki so imeli registrirane »espeje«, te zaprli. Če je Jaklič res predaval, bi potemtakem lahko bil celo kriv utaje davkov.

Ker je funkcija ustavnega sodnika nezdružljiva s pridobitno dejavnostjo, mora ustavni sodnik najpozneje tri mesece po imenovanju prenehati s pridobitno dejavnostjo, sicer mu funkcija ustavnega sodnika preneha po zakonu.

V ponedeljkovem Reporterju smo med drugim objavili:

Do izvolitve za ustavnega sodnika 22. marca 2017 je bil dvojni doktor ustavnega prava univerz Harvard in Oxford Klemen Jaklič od leta 2008 predavatelj na Harvardu v ZDA. Mandat ustavnega sodnika traja devet let in se mu tako izteče spomladi 2026, ko naj bi se po načrtih z družino tudi vselil v novo domovanje. Poleg najetega kredita gradnjo vile zakonca najbrž financirata s prihodki iz delovnega razmerja. Mesečna bruto plača ustavnega sodnika trenutno znaša okoli 5800 evrov bruto, če pa bo obveljal dogovor z vlado, ki prinaša tudi novo plačno lestvico, po kateri se bodo ustavni sodniki uvrstili v 66. plačni razred, pa se bo Jakličeva bruto plača povišala za 2500 evrov, na nekaj več kot 8200 evrov bruto mesečno. Jaklič pa je imel v času, ko je že bil ustavni sodnik (od 12. decembra 2017 do 31. marca letos) registriran tudi status samostojnega podjetnika Visokošolski sodelavec Klemen Jaklič, s. p., ki ga je pred dvema tednoma zaprl. Koliko prihodkov je iz tega naslova ustvaril, v javnih evidencah ni več moč preveriti, saj je pravni subjekt izbrisan.