volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Salvini: Meje so svete in nedotakljive, odprava schengna in zavarovanje meje sta zadnji možnosti

Deli na:
Salvini: Meje so svete in nedotakljive, odprava schengna in zavarovanje meje sta zadnji možnosti

Italijanski notranji minister Matteo Salvini v Trstu - Foto: Bobo

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v petek ob robu podpisa pogodbe o madžarskih vlaganjih v tržaško pristanišče dejal, da namerava Italija z vsemi razpoložljivimi sredstvi nadzorovati svoje meje, tudi tisto s Slovenijo. Salvinijev obisk v Trstu so spremljali protesti. Ti so se odvili tudi na Goriškem in nekaterih mejnih prehodih.

Na italijansko-slovenski meji sicer od 1. julija na pobudo Slovenije delujejo mešane policijske patrulje.

Salvini je ob podpisu pogodbe z madžarsko stranjo poudaril, da Italija nadzoruje meje na morju, z vsemi razpoložljivimi sredstvi pa želi nadzirati tudi tiste na kopnem. Preko Twitterja je Salvini sporočil, da je cilj obiska v Trstu "več ljudi in več sredstev, da zapečatimo mejo s Slovenijo ter dokončno ustavimo prihod nezakonitih migrantov".

"Odprava schengna in zavarovanje meje sta zadnji možnosti," je dejal Salvini. Izjavil je, da zaupa v nadzor, ki ga izvajajo policije Slovenije, Hrvaške in BiH na balkanski poti, a "ker so meje svete in nedotakljive", Italija razmišlja o različnih možnostih, če nadzor ne bi bil dovolj.

"Skupne patrulje Italije, Slovenije in Hrvaške so nekaj, kar vzpostavljamo, in videli bomo, kakšni bodo rezultati," je dejal.

Povedal je, da se je o tem po telefonu v petek pogovarjal tako s slovenskim kot in hrvaškim kolegom, Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem. "Želimo, da pristanišča, letališča in meje ostanejo odprti za izmenjavo tistega, kar nas bogati, ne pa težav," je dejal.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so potrdili, da se je Poklukar v petek po telefonu pogovarjal s Salvinijem o migracijah in okrepitvi sodelovanja med državama na tem področju. Poklukar je po navedbah MNZ v pogovoru poudaril, da Slovenija učinkovito varuje svojo mejo s Hrvaško in ima razmere pod nadzorom. Na prošnjo STA za dodatna pojasnila glede skupnih policijskih patrulj med Slovenijo, Italijo in Hrvaško, o katerih je govoril Salvini, so na MNZ odgovorili, da podrobnejših informacij v tem trenutku ne morejo posredovati.

V poslanskih skupinah slovenskih strank so ocenili, da bi bile fizične ovire na meji med Slovenijo in Italijo nesprejemljive in neevropske, medtem ko so mnenja o mešanih patruljah še vedno različna.

Aktualno dogajanje v odnosih z Italijo je popolna katastrofa in dokaz, da imamo "varnostno in razvojno impotentno vlado", je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Branko Grims. Tudi po mnenju SMC bi bile fizične ovire na notranji schengenski meji med Slovenijo in Italijo "nesprejemljive in neevropske".



Da ne gre za zapiranje meja, pač pa za kontrolo obmejnega pasu, in da je glavna naloga mešanih slovensko-italijanskih patrulj preprečevanje tihotapskih in kriminalnih združb, so poudarili tudi v LMŠ. Poslanec Levice Primož Siter je v izjavi za medije v DZ dejal, da je žica nedopustna in "ni odgovor na migrantsko vprašanje" ter najostreje obsodil Salvinijevo retoriko.

V NSi Salvinijevega zaostrovanja retorike niso dodatno komentirali, so pa spomnili, da so v četrtek zahtevali sklic nujne skupne seje odbora za notranje zadeve in odbora za zunanjo politiko, na kateri bi obravnavali mešane policijske patrulje. V DeSUS so za STA opozorili, da EU v povezavi z reševanjem migrantske krize nima pravega odgovora. Da so mešane patrulje neumnost in "brca v temo", je menil prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Salvini je v petek skupaj z madžarskim kolegom Petrom Szijjarto v Trstu prisostvoval podpisu pogodbe o nakupu 32 hektarjev velikega zemljišča na širšem območju tržaškega pristanišča v bližini Žavelj in mejnega prehoda Škofije. Na njem naj bi Madžarska zgradila pristaniški terminal in logistično bazo, investicija pa naj bi dosegla okoli 100 milijonov evrov.

"Italija odpira svoja pristanišča, da bi zagotovila razvoj in blaginjo. Zapiramo pa pristanišča za migrante, ki povzročajo težave, " je ob tej priložnosti dejal Salvini. S tem je spomnil na drug namen njegovega obiska v prestolnici FJK, torej razmere na meji s Slovenijo in sprejem ukrepov za zaustavitev čezmejnega migrantskega toka.

Italijanski notranji minister je kasneje na tržaški prefekturi prisostvoval tudi podpisu protokolov o zakonitosti naložb in prisilnem vračanju migrantov.

Slovenska narodna skupnost v Italiji je zaprosila za srečanje s Salvinijem ob njegovem obisku v Trstu. Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj je za STA potrdil, da so ga v noči na petek obvestili, da srečanja ne bo. Kot razlog je italijanska stran navedla, da bo kmalu v Rimu potekalo vladno omizje, na katerem bodo obravnavali vprašanja s področja šolstva, zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu ter vrnitve Narodnega doma v Trstu. Predvidoma se bo vladno omizje sestalo v drugi polovici julija.

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in Bandelj sta se v prošnji za srečanje z italijanskim notranjim ministrom zavzela, da bi obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji iz leta 2001 in čezmejne odnose med Italijo in Slovenijo.

Salvinijev obisk v Trstu so spremljali protesti, ki so bili napovedani tudi na Goriškem in nekaterih mejnih prehodih.