laborghini-huracan-1 Svet24.si

Foto: Uničil prestižnega lamborghinija, ker se ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

tatjana bobnar bostjan lindav bobo2 Reporter.si

Policija se dela neumno in se v odgovorih ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

tomažič, delovna-akcija Njena.si

Največja prenova doslej: Delovna akcija na pomoč...

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera Vintgar: v TD Gorje s sotesko obračajo milijone, zdaj bodo del denarja dali iz rok

Deli na:
Afera Vintgar: v TD Gorje s sotesko obračajo milijone, zdaj bodo del denarja dali iz rok

Po ocenah bi bila lahko vstopnina za ogled Vintgarja zgolj štiri evre, a TD Gorje zanj zaračunava deset evrov za odrasle! - Foto: Primož Lavre, Sašo Radej

Čeprav upravljanje soteske Vintgar še ni dorečeno, so se v Turističnem društvu (TD) Gorje odločili, da letos občinam Gorje, Bled in Jesenice od vstopnin namenijo vsaki po 250.000 evrov. Na občinah že imajo zamisli, kako bi porabili ta sredstva, v javnem zavodu TNP pa opozarjajo, da je takšno deljenje v nasprotju z zakonom. O visokih zaslužkih TD Gorje in porabi denarja smo nedavno pisali v Reporterju. Za ilustracijo: samo leta 2022 je imelo Turistično društvo Gorje z osmimi zaposlenimi ob 2,98 milijona evrov prihodkov od prodaje kar 1,40 milijona evrov čistega presežka!

TD Gorje je decembra na občnem zboru sprejelo poslovno-upravljavski načrt soteske Vintgar z razvojno strategijo do leta 2034. Načrt vključuje tudi shemo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, ki so povezane s sotesko. Glede na finančni načrt za letos bo društvo občinam Gorje, Bled in Jesenice zagotovilo po 250.000 evrov, kar je bistveno več kot doslej. Podobno naj bi bilo tudi v prihodnje.

Kot je pojasnil direktor podjetja Soteska Vintgar Bojan Traven, denar ne bo šel neposredno v občinske proračune, temveč bodo sredstva namenjena konkretnim projektom, podobno kot to velja za razvojna sredstva, ki lokalnim skupnostim pripadajo po zakonu o Triglavskem narodnem parku (TNP).

Afera Gorje: Blejski vintgar jim prinaša milijone, zato si zatiskajo oči pred nepravilnostmi

"Menim, da je bila to dolžnost turističnega društva, predvsem zato, ker država še zdaj noče razumeti, da je koncesija najboljša stvar, da nekaj dobi država, nekaj dobi TNP, nekaj lokalna skupnost, nekaj pa ostane turističnemu društvu. Zato smo sami storili korak naprej in občinam ponudili roko v obliki izdatnih finančnih sredstev," je izpostavil Traven.

V javnem zavodu TNP so do potez TD Gorje kritični. "Omenjeno razdeljevanje denarja od pobrane vstopnine občinam na območju soteske Vintgar je v nasprotju z zakonom o ohranjanju narave in na njegovi podlagi izdano smernico za potrditev višine vstopnine v zvezi z ureditvijo naravne vrednote, zavarovanega območja ali njegovega dela za ogledovanje in obiskovanje, saj ne gre za upravičene stroške, določene s smernico," so opozorili.

Kritični so tudi do tega, da je TD Gorje pripravilo upravljavski načrt za sotesko. Sistem varstva narave v Sloveniji namreč med ukrepi varstva naravnih vrednot ne predvideva sprejema načrtov upravljanja. Načrti upravljanja so sestavni del upravljanja zavarovanih območij narave, kakršen je narodni park. Naravne vrednote, ki so del zavarovanih območij, pa so samodejno vključene v načrte upravljanja zavarovanega območja.

Območje TNP, v katerem leži tudi Vintgar, ima veljavni upravljavski načrt, ki ne predvideva sprejemanja upravljavskih načrtov za posamezne naravne vrednote znotraj parka. Lahko pa upravljavec narodnega parka za določene vsebine pripravi akcijski načrt. V postopku je priprava Akcijskega načrta usmerjanja obiska in rekreacijskih dejavnosti v narodnem parku, s katerim želi javni zavod TNP izvajati ukrepe tudi na področju usmerjanja in upravljanja z obiskom na naravnih vrednotah, so izpostavili v zavodu.

Ob tem so dodali, da lahko načrte upravljanja in akcijske načrte v zvezi z upravljanjem narodnega parka za območje parka pripravlja izključno javni zavod TNP, razen v primeru, ko bi bilo s skrbniško pogodbo ali koncesijo in skladno z zakonom to urejeno drugače. Pri tem javni zavod TNP poudarja, da TD Gorje pogodbe za upravljanje z obiskom na naravni vrednoti Vintgar nima.

Afera Blejski vintgar: trije milijoni prihodkov v enem letu, šefi pa si delijo nagrade – Turistično društvo Gorje je bogataš med društvi!

Traven očitke javnega zavoda TNP zavrača. Kot je povedal za STA, žogica ni na strani upravljalcev naravnih vrednot, temveč že vse od leta 2016, od sprejetja uredbe o načrtu upravljanja TNP, na strani javnega zavoda TNP, ki bi moral pripraviti vse strokovne podlage za to, da se upravljalcem naravnih vrednot Vintgar, Mostnica, Savica in Tolminska korita podeli koncesija. "Javni zavod TNP vsa ta leta tega ni naredil," je poudaril Traven.

Zavrnil je tudi navedbe javnega zavoda TNP, da bi bila lahko odločitev občnega zbora kot najvišjega organa upravljanja TD Gorje, da bo društvo vsaki izmed treh občin namenilo po 250.000 evrov, nezakonita. "Zakon nikjer ne določa, kako lahko porabljamo denar," je poudaril Traven in pojasnil, da ga porabljajo skladno s poslovno-upravljalskim načrtom, ki ga je sprejel občni zbor.

"Mi smo ta načrt naredili sami, ker ga javni zavod TNP vsa ta leta ni bil sposoben narediti, zato smo stvari vzeli v svoje roke, saj sodobno upravljanje potrebuje načrt upravljanja," je izpostavil Traven. Kot je pojasnil, pri tem ne rešujejo vprašanja, kdo bo v bodoče upravljalec Vintgarja, temveč le to, da naravna vrednota, kakršna je Vintgar, vendarle dobi nek načrt upravljanja.

Ker se tiče sredstev za občine, pa je Traven dejal še, da v zakonu o ohranjanju narave ni zapisano, da bi del sredstev morale prejemate občine. "Zato smo se mi prostovoljno odločili, da bomo občinam dali ta sredstva, saj je prav, da jih zaradi obremenitve infrastrukture in potreb po vlaganju dobijo," je izpostavil.

V lokalnih skupnostih se dodatnih sredstev iz Vintgarja veselijo. Kot je povedal Anton Mežan, župan blejske občine, ki je doslej od soteske prejemala letno le 18.000 evrov, je ves čas menil, da bi občina morala prejeti več teh sredstev, saj veliko obiskovalcev Vintgarja prihaja z Bleda, kar obremenjuje tamkajšnjo infrastrukturo, kot so ceste, pešpoti in parkirišča.

Letos nameravajo na Bledu urediti parkirišče ob športnem parku, kjer bo okoli 250 novih parkirišč za osebna vozila. "Tam so sedaj še kupi peska, naš cilj pa je, da se do poletne sezone vzpostavi parkirišče," je dejal Mežan. Parkirišče bo služilo kot izhodiščna točka za Blejski grad, Vintgar in tudi Blejsko jezero.

Afera: Turističnemu društvu Gorje z Blejskim vintgarjem letijo milijoni – kdo se okorišča z denarjem?

V naslednjih letih namerava Občina Bled sredstva iz soteske vlagati v območje Homa, kjer so že legalizirali obstoječi objekt, sedaj pa je v izdelavi idejni načrt celostne ureditve območja. Spomladi naj bi načrte predstavili krajevni skupnosti in tamkajšnjim društvom, saj bi objekt služil različnim dogodkom. Že letos pa bodo uredili kanalizacijo, in sicer s pomočjo sredstev, ki občinam pripadajo po zakonu o TNP. Za Bled to pomeni okoli 75.000 evrov.

Projekt, povezan z Vintgarjem, imajo začrtan tudi v jeseniški občini, kjer je na območju Blejske Dobrave druga dostopna točka za sotesko. Kot je izpostavil jeseniški župan Peter Bohinec, poleti prihaja do pravega prometnega kaosa, saj je vas majhna, infrastruktura pa na tako veliko število obiskovalcev ni pripravljena.

Lani so se dogovorili z lastniki zemljišč, da bodo uredili novo dostopno točko in novo pešpot, ki bo mimo pokopališča vodila do slapa Šum. Doslej so morali obiskovalci hoditi po nevarnem odseku, nato prečkati polje in iti mimo hiš do soteske. To je bilo moteče za kmete in domačine, zaradi hoje mimo mrliških vežic pa tudi za žalujoče.

Da bi to preprečili, je jeseniški turistično informacijski center na območju že minulo poletje zagotovil informatorja. Letos spomladi pa naj bi izvedli projekt ureditve nove informacijske točke, nove pešpoti in sanitarij, kar bo predvidoma stalo okoli 120.000 evrov.