profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Petra Kraljev Njena.si

Botri: 'Milica' srečno zaljubljena v rokometaša

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Afera Gorje: Blejski vintgar jim prinaša milijone, zato si zatiskajo oči pred nepravilnostmi

Deli na:
Afera Gorje: Blejski vintgar jim prinaša milijone, zato si zatiskajo oči pred nepravilnostmi

Po besedah domačinke Anje Bunderla je situacija z Blejskim vintgarjem takšna, ker so v igri močni igralci s kapitalom. - Foto: Primož Lavre

Na nesprejemljivo ravnanje z Blejskim vintgarjem že leta opozarja Anja Bunderla, domačinka, nekdanja neodvisna občinska svetnica.

»Zdi se, da se med seboj vsi prepirajo. Ko pa pogledaš pobliže, vidiš, da le nihče ne opravlja dosledno svojih nalog, ker so v igri močni igralci s kapitalom. Občina Gorje se pritožuje, da TD Gorje neupravičeno bogati, ne uporabi pa svojega medobčinskega inšpektorata, da bi preprečili parkiranje v Naturi 2000.«

Afera: Turističnemu društvu Gorje z Blejskim vintgarjem letijo milijoni – kdo se okorišča z denarjem?

Bunderla dodaja, da morda zato, ker je tam sedaj tudi parkirišče za potrebe gostilne, kjer so sorodstvene vezi. Občina Gorje je tiho, ko TD Gorje služi s pobiranjem parkirnine na Vrščah, torej nelegalno na zemljišču agrarne skupnosti Podhom, morda zato, ker je občina deležnik v tej skupnosti, kjer gre spet za sorodstvene vezi. Inšpektor za okolje in prostor pa je prišel na ogled lani pozimi, ko je zapadel sneg, in ni opazil nepravilnosti.

TD Gorje se v medijih hvali, da je prvo, ki omejuje število obiska v naravno vrednoto, češ da želi zaščititi Vintgar. Omejitev je bila predpisana z odredbo ministrstva za naravne vire in prostor. TD je omejitve že kršilo brez posledic, opozarja sogovornica.

Da bi omejitve omilili, je društvo določilo direktorja podjetja Soteska Vintgar Bojana Travna, da se s predstavnikom TNP pogaja o »dinamični omejitvi« obiska. Traven je hkrati tudi član sveta TNP, najvišjega organa upravljanja tega parka. Turistično društvo Gorje, občina Gorje, Triglavski narodni park, ministrstvo za naravne vire in prostor ter vrsta inšpekcij ji vzbujajo občutek, da živijo v simbiozi.