avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

Več seksa, boljši možgani! Odkrito.si

Ženske, ki veliko seksajo ...

doncic podaja Ekipa24.si

Kaaaaj?! Cel svet se čudi Dončićevi potezi, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera Gorje: Blejski vintgar jim prinaša milijone, zato si zatiskajo oči pred nepravilnostmi

Deli na:
Afera Gorje: Blejski vintgar jim prinaša milijone, zato si zatiskajo oči pred nepravilnostmi

Po besedah domačinke Anje Bunderla je situacija z Blejskim vintgarjem takšna, ker so v igri močni igralci s kapitalom. - Foto: Primož Lavre

Na nesprejemljivo ravnanje z Blejskim vintgarjem že leta opozarja Anja Bunderla, domačinka, nekdanja neodvisna občinska svetnica.

»Zdi se, da se med seboj vsi prepirajo. Ko pa pogledaš pobliže, vidiš, da le nihče ne opravlja dosledno svojih nalog, ker so v igri močni igralci s kapitalom. Občina Gorje se pritožuje, da TD Gorje neupravičeno bogati, ne uporabi pa svojega medobčinskega inšpektorata, da bi preprečili parkiranje v Naturi 2000.«

Afera: Turističnemu društvu Gorje z Blejskim vintgarjem letijo milijoni – kdo se okorišča z denarjem?

Bunderla dodaja, da morda zato, ker je tam sedaj tudi parkirišče za potrebe gostilne, kjer so sorodstvene vezi. Občina Gorje je tiho, ko TD Gorje služi s pobiranjem parkirnine na Vrščah, torej nelegalno na zemljišču agrarne skupnosti Podhom, morda zato, ker je občina deležnik v tej skupnosti, kjer gre spet za sorodstvene vezi. Inšpektor za okolje in prostor pa je prišel na ogled lani pozimi, ko je zapadel sneg, in ni opazil nepravilnosti.

TD Gorje se v medijih hvali, da je prvo, ki omejuje število obiska v naravno vrednoto, češ da želi zaščititi Vintgar. Omejitev je bila predpisana z odredbo ministrstva za naravne vire in prostor. TD je omejitve že kršilo brez posledic, opozarja sogovornica.

Da bi omejitve omilili, je društvo določilo direktorja podjetja Soteska Vintgar Bojana Travna, da se s predstavnikom TNP pogaja o »dinamični omejitvi« obiska. Traven je hkrati tudi član sveta TNP, najvišjega organa upravljanja tega parka. Turistično društvo Gorje, občina Gorje, Triglavski narodni park, ministrstvo za naravne vire in prostor ter vrsta inšpekcij ji vzbujajo občutek, da živijo v simbiozi.