pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

RTVS bo z novim razpisom spet iskala direktorja

Deli na:
RTVS bo z novim razpisom spet iskala direktorja

Foto: Primož Lavre

Razpis za novega generalnega direktorja RTVS bo objavljen v petek, novega šefa nacionalke naj bi predvidoma dobili aprila.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na včerajšnji seji le z enim glasom proti potrdil besedilo ponovljenega razpisa za novega generalnega direktorja zavoda, ki ga bo objavil v petek. Razpisni rok se bo iztekel 27. marca, svetniki pa bodo o kandidatih glasovali na izredni seji 24. aprila.

Skupaj z besedilom ponovljenega razpisa je programski svet potrdil tudi njegovo časovnico. Po njej bo razpisna komisija prispele kandidature pregledala med 28. in 31. marcem. Seja, na kateri bo svet odločil o veljavnosti kandidatur, bo 10. aprila. Kandidatom pa bo svet prisluhnil in o njih tudi glasoval na seji 24. aprila.

Svetniška razprava se je po pričakovanju dotaknila tudi vprašanja, ali naj bo seja 24. aprila, ko bo sprejeta odločitev o novem generalnem direktorju RTVS, odprta za javnost. Zaenkrat vprašanje ostaja brez odgovora, saj bo programski svet 27. marca pripravil panel na temo javnosti sej, nato pa na seji 10. aprila odločil o odprtosti oz. zaprtosti seje 24. aprila.

Programski svet pred slabim mesecem dni ni izvolil novega generalnega direktorja, saj noben kandidat ni zbral zadostne podpore. Svet se je za zaprtimi vrati odločal med zdajšnjim v. d. generalnega direktorja Markom Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem.

Za izvolitev na direktorsko mesto bi moral kateri od treh kandidatov zbrati najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po več glasovalnih krogih ni zgodilo. V zadnjem krogu se je programski svet izrekal zgolj o Filliju, a mu tudi ni namenil dovolj glasov. Svet se je odločil za ponovitev razpisa, čeprav je imel tudi možnost, da bi glasovanje ponovil čez 14 dni.


V. d. generalnega direktorja za pravno področje Sabina Muratović je svetnike seznanila z odškodninskim zahtevkom Nataše Pirc Musar iz naslova izgubljenih plač in duševnih bolečin, ker je bila aprila 2014 izbrana za generalno direktorico, mesec kasneje pa odstavljena. Pojasnila je, da zahtevek zaenkrat še ne pomeni tožbe, pač pa Pirc Musarjeva pričakuje dogovor z RTVS o odškodnini.

Muratovićeva ni govorila o višini odškodnine, ki jo zahteva Pirc Musarjeva, je pa časnik Dnevnik pred dnevi poročal, da gre za nekaj več kot 215.000 evrov. Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je opozoril, da ni nobene pravne podlage, ki bi svetu omogočala pogajanje oz. dogovor o odškodnini. Po njegovih besedah je mogoča zgolj sodna pot, če se bo Pirc Musarjeva odločila za tožbo.

V. d. generalnega direktorja Filli je opozoril, da je brez takšne pravne podlage tudi vodstvo RTVS. Po njegovih besedah tudi nihče drug ni v položaju, da bi se s Pirc Musarjevo lahko pogajal o odškodnini. Nasploh je v svetniška razprava pritrdila stališču Zupaniča in Fillija. Svet je zato sprejel zgolj sklep, da se je seznanil z odškodninskim zahtevkom.

Sicer je bila današnja seja programskega sveta prva, ki se jo je udeležila nova varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski. Svetnike je pozvala, naj ji sporočijo, kako si predstavljajo sodelovanje z varuhom. Pričakuje tudi njihove predloge, kako naj bodo pripravljena varuhova poročila, da bodo čim bolj vsebinska in pregledna.

Todorovska je napovedala, da si bo prizadevala za stalna srečanja z ustvarjalci programa RTVS in zunanjimi javnostmi. Pozdravila je pobudo svetnika Geze Erniše, naj svoje naloge in pristojnosti predstavi tudi po regijah. Na terenu po njegovih besedah še vedno prevladuje predstava, da je varuh zgolj "brezzobi tiger".

Varuhinja je tudi opozorila, da je bil velik del odzivov, ki jih je prejela v štirih tednih, odkar opravlja funkcijo, servisne narave in se ni nanašal na program.