franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rop poštnega vozila v Ljubljani

Deli na:
Rop poštnega vozila v Ljubljani

Foto: Arhiv Reporterja

Neznanci so v torek okoli 20. ure na Cesti v Mestni log v Ljubljani zaustavili vozilo za prevoz poštnih pošiljk in ga oropali. V dogodku ni bil nihče poškodovan, nepridipravi pa so se s poštnimi pošiljkami odpeljali neznano kam. Pol ure pozneje je na istem območju zagorel avtomobil, zato policija preiskuje morebitno povezavo ropa in požiga.

Policija je doslej ugotovila, da so vsaj štirje zamaskirani storilci z dvema osebnima voziloma, po vsej verjetnosti znamke BMW in temnejše barve, zablokirali vozilo za prevoz poštnih pošiljk. Z nakradenim so se odpeljali naprej po Cesti v Mestni log, nato pa neznano kam, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti so takoj začeli zbirati obvestila, v njihove aktivnosti je bil vključen tudi policijski helikopter.

Le pol ure pozneje, okoli 20.30 pa so ljubljanske policiste obvestili o požaru na Groharjevi cesti v Ljubljani. Na parkirišču je bilo zažgano osebno vozilo znamke BMW, ki je bilo v začetku oktobra odtujeno na območju Bežigrada. Požar se je nato razširil še na sosednji avtomobil, v njem pa je nastalo za 35.000 evrov materialne škode.

Kot so še zapisali na Policijski upravi Ljubljana, policisti nadaljujejo tudi z zbiranjem obvestil o morebitni povezavi požiga z ropom na Cesti v Mestni log.


Na Pošti Slovenije so za STA povedali, da je bila poleg poštnih pošiljk v vozilu tudi gotovina, a podatkov o višini odtujenega denarja zaradi varnostnih razlogov ne morejo razkriti. Sicer pa gre za drugi rop poštnega vozila letos, ob tem pa v letu 2013 beležijo še en poskus ropa. Ob tem na Pošti dodajajo, da so v zadnjem obdobju, predvsem pa od leta 2008, uvedli številne dodatne varnostne ukrepe, tudi na področju prevozov vrednostnih poštnih pošiljk.

Med bistvene ukrepe v segmentu zagotavljanja varnosti voznikov sodi uvedba varnostnih kovčkov za prevoze gotovine, ki v primeru odtujitve ali nasilnega odpiranja uničijo vsebino. Prav tako so vsa vozila, ki prevažajo vrednostne poštne pošiljke, opremljena s sistemom za sledenje, ki se izvaja preko lastnega nadzornega centra, pojasnjujejo na Pošti Slovenije, kjer so tako lani, kot tudi letos za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja namenili več kot dva milijona evrov.

Pošta ima sicer premoženje zavarovano za primer ropa, po prvih podatkih pa je bila v torek odtujena manjša količina pošiljk. Kot izvajalec poštnih storitev se pri prenosu pošiljk ravnajo v skladu z določbami zakona o poštnih storitvah, to pa pomeni, da so odgovorni za škodo, ki nastane med prenosom priporočene in vrednostne poštne pošiljke ter poštnega paketa zaradi izgube, poškodbe, kraje ali izropanja, prekoračitve roka prenosa ter zaradi neizvedene, nepopolno ali napačno izvedene poštne storitve.

Omenjeni zakon tudi določa, da za sprožitev reklamacijskega postopka v primeru kraje pošiljatelj oz. naslovnik na katerikoli pošti vloži reklamacijo (poizvednico), ta pa je osnova za izplačilo odškodnine, ki je odvisna od vrste pošiljke ter v določenih primerih tudi od vrednosti vsebine.