nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsedniška kandidatka Malešičeva trdi, da podpisi podpore na pošti izginjajo

Deli na:
Predsedniška kandidatka Malešičeva trdi, da podpisi podpore na pošti izginjajo

Foto: Bobo

Predsedniška kandidatka Monika Malešič ugotavlja, da do njenega poštnega predala v Grosupljem ne pridejo vse poštne pošiljke, v katerih ji podporniki posredujejo podpise podpore. Zadevo bo prijavila protikorupcijski komisiji, Državni volilni komisiji in varuhinji človekovih pravic. Direktorja Pošte Slovenije pa bo pozvala k odstopu.

Malešičeva v današnjem sporočilu za javnost pojasnjuje, da dnevno prejema številna elektronska sporočila o poslanih podpisih podpore njeni predsedniški kandidaturi, a ti v njen poštni predal ne pridejo. Zato je opravila test in iz različnih krajev po Sloveniji na štabni naslov poslala 50 poštnih pošiljk. V poštni predal jih je po petih delovnih dneh prišlo le 17, medtem ko jih je dobra polovica "izginila neznano kam". Zagotavlja, da lahko v dokaz, da je poslala pošiljke, predloži fotografije, ima pa tudi priče.

Malešičeva ugotavlja, da "očitno na centralni pošti Slovenije 'pobirajo' njene podpise" in se hkrati sprašuje tudi o "verodostojni količini zbranih podpisov predsedniškega kandidata Danila Türka". Kot pojasnjuje, iz samega obrazca podpore ni razvidno, kateremu od kandidatov za predsednika republike je ta podpora namenjena, ampak le podatki o volivcu, ki podporo daje.



V preteklosti je bilo sicer zaradi tega že slišati opozorila o možnosti trgovanja z omenjenimi obrazci. Ob predsedniških volitvah leta 2002 je bilo na obrazce podpore predsedniškim kandidatom tako treba vpisovati imena in priimke kandidatov. Takšno navodilo je sprejela takratna Republiška volilna komisija (RVK), a ga je kasneje ustavno sodišče razveljavilo, ker je presodilo, da takratna RVK ni imela pooblastila zanj.

Na Pošti Slovenije so v prvem odzivu na trditve predsedniške kandidatke zgolj pojasnili le, da morajo biti pošiljke v notranjem prometu prenesene v treh delovnih dneh. Glede konkretnih pošiljk pa navajajo, da se navadna pisma ne evidentirajo, ne pri sprejemu in ne pri vročitvi.