UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

Rop podpredsednik EIB

Deli na:

Vlada je danes poslanca SD in nekdanjega premiera Antona Ropa imenovala za podpredsednika v upravnem odboru Evropske investicijske banke (EIB). Vlada ugotavlja, da je Rop v okviru svojih preteklih zadolžitev dobro spoznal področja delovanja EIB in da izkazuje ustrezne vodstvene sposobnosti, ki jih terja takšno delovno mesto.

Vlada je danes poslanca SD in nekdanjega premiera Antona Ropa imenovala za podpredsednika v upravnem odboru Evropske investicijske banke (EIB). Vlada ugotavlja, da je Rop v okviru svojih preteklih zadolžitev dobro spoznal področja delovanja EIB in da izkazuje ustrezne vodstvene sposobnosti, ki jih terja takšno delovno mesto.

Kot pojasnjujejo na vladi, ima Slovenija kot članica in delničarka banke pravico in dolžnost imenovati in predlagati v imenovanje predstavnike v organih EIB. Banko po statutu upravljajo in vodijo svet guvernerjev, svet direktorjev in upravni odbor.

Slovenija je v okviru EIB članica neformalne konstituence, ki jo sestavljajo še Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška. Države, ki imajo v organih upravljanja EIB stalni mesti guvernerja in direktorja, so konec leta 2006 sklenile dogovor o delitvi in rotaciji na drugih mestih v organih upravljanja, med drugim tudi za mesto podpredsednika banke.

V EIB so STA pojasnili, da je na položaju podpredsednice, ki je pristojna za omenjene države, od avgusta 2007 Poljakinja Marta Gajecka, ki ima v skladu s statutom šestletni mandat. Gajecka je nasledila Čeha Ivana Pilipa, prvega podpredsednika EIB iz držav, ki so v povezavo vstopile 1. maja. Pilip je triletni mandat nastopil junija 2004.

Kot poudarjajo na vladi, Sloveniji po sporazumu med državami iz konstituence za obdobje treh let od avgusta 2010 pripada mesto podpredsednika banke, ki je član upravnega odbora. Po sporazumu skupine držav in Statutu EIB Slovenija v medsebojnem soglasju držav neformalne skupine podpredsednika predlaga, na predlog sveta direktorjevi pa ga imenuje svet guvernerjev, ki ga sestavljajo ministri - navadno finančni - držav članic EU.

Upravni odbor skrbi za tekoče poslovanje banke pod vodstvom predsednika in nadzorom sveta direktorjev. Pripravlja sklepe sveta direktorjev, zlasti glede najemanja posojil ter odobravanja posojil in jamstev ter zagotavlja izvajanje teh sklepov.

Po poročanju medijev naj bi Rop že v torek opravil pogovor s predsednikom EIB Philippom Maystadtom, postopek imenovanja pa naj bi trajal pol leta. V upravnem odboru EIB je poleg Maystadta še osem podpredsednikov, ki jih imenuje svet guvernerjev za obdobje šestih let z možnostjo vnovičnega imenovanja.

EIB je bila ustanovljena leta 1958 kot "hišna banka" EU, Slovenija pa je njena članica od vstopa v unijo. Njena poglavitna naloga je spodbujanje uravnoteženega razvoja ter gospodarske in socialne kohezije EU. Finančna in gospodarska kriza je še okrepila zasledovanje ciljev kohezijske politike in konvergence v okviru EIB.

Poslanca SD Antona Ropa, ki je med drugim tudi predsednik odbora za finance in monetarno politiko, bo v poslanskih klopeh zamenjal Janez Kikelj, so za STA pojasnili v poslanski skupini SD.

Rop je bil od leta 2002 do leta 2004 predsednik vlade, pred tem pa je dve leti opravljal funkcijo ministra za finance. Od leta 1996 do leta 2000 je bil minister za delo, družino in socialne zadeve. V letih od 1993-1996 je bil državni sekretar v takratnem ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj, kjer je delal na področju privatizacije in regionalnega razvoja.