klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi bo moral iti po zaupnico v parlament

Deli na:
Berlusconi bo moral iti po zaupnico v parlament

Foto: Reuters

Italijanska vlada je v torek zvečer doživela boleč poraz v parlamentu. Ob potrjevanju tehničnega, a pomembnega poročila o proračunu za lani ji je namreč zmanjkal en glas in poročilo ni bilo potrjeno. Premier Silvio Berlusconi je že napovedal glasovanje o zaupnici, ki bo predvidoma v četrtek.

K porazu vladne koalicije so znatno pripomogli uporniki iz Berlusconijeve stranke, ki so se zbrali okrog bivšega ministra za industrijo Claudia Scajole, in nekateri nekdanji pripadniki poslanske skupine Odgovornih, so poročali italijanski mediji.

Poleg tega na glasovanju ni bilo vodje Severne lige Umberta Bossija, minister za ekonomijo Giulio Tremonti pa je glasovanje dočakal pred vrati poslanske zbornice. To je že drugo pomembno glasovanje, ki se ga Tremonti ni udeležil.
 
Premier Berlusconi bo predvidoma danes nagovoril poslance o pomenu preprečitve vladne krize, ki da si je država ne more privoščiti zaradi težkih gospodarskih razmer. Sicer pa je optimističen, da ima vlada še vedno zadostno večino, da izpelje mandat do konca in da je torkovo glasovanje le tehnični zaplet, so poročali italijanski mediji.
 
Opozicija je premiera po torkovem porazu z glasnimi vzkliki pozvala k odstopu, saj po njenih ocenah nima več večine, s katero bi lahko uresničil sprejete varčevalne ukrepe.
 
Vodja Italije vrednot Antonio Di Pietro je opomnil, da bi zavrnitev takšnega proračunskega dokumenta v prvi republiki pomenila, da mora premier takoj vrniti mandatarstvo predsedniku republike.
 
Premier Berlusconi je v zadnjih dneh pod hudim pritiskom. Uporniki znotraj njegove stranke, ki so nezadovoljni z gospodarskimi razmerami v državi in politiko stranke, grozijo, da bodo zahtevali njegov odstop.
 
Podoben upor poslancev iz lastnih vrst je Berlusconi v aktualnem mandatu enkrat že preživel. Lani se je namreč razšel s svojim dolgoletnim zaveznikom Gianfrancom Finijem, ki se mu je pridružil tudi del poslancev in senatorjev. Čeprav je sprva kazalo, da bo vlada na glasovanju o zaupnici padla, je premier zmagal z le nekaj glasovi večine.