kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada se je ustrašila - kriza ni pravi čas za izjemne pokojnine

Deli na:
Vlada se je ustrašila - kriza ni pravi čas za izjemne pokojnine

Foto: Arhiv Reporterja

Vlada si tudi zaradi gospodarske krize ne upa odobriti novih prejemnikov izjemnih pokojnin, zaradi zavlačevanja pa jo je računsko sodišče okrivilo za kršitev obveznosti dobrega poslovanja.

Konec leta 2009 so na vlado priromali predlogi, da bi sedmim kulturnikom in desetim športnikom dodelila izjemne pokojnine. Še po starem zakonu iz dleta 1974 in slabo opredeljenih merilih za dodatke k pokojninam. Okoli 370 upravičencem bi se tako pridružilo osemnajst novih, vendar so se v vladi zaradi gospodarske krize ustrašili in predloge zamrznili. Med njimi je bil tudi dolgoletni direktor alpskega smučarskega sklada Tone Vogrinec, ki je prošnjo za dodelitev dodatka poslal že za časa prejšnje vlade, a ga ni uslišala.

Že leta 2003 je vlada ustanovila posebno delovno skupino, ki je proučila vprašanja izjemnega priznavanja in odmerjanja starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge. Naslednje leto je sprejela sklep, s katerim je kulturnemu ministrstvu in ministrstvu za šolstvo in šport naložila pripravo novega zakona. Po vseh letih ga še nobena vlada ni pripeljala v državni zbor. Od marca je v vladnem postopku zakon o dosmrtni renti za izjemne dosežke v kulturi, raziskovalno-razvojni dejavnosti in športu.

Nereda pri izjemnih pokojninah se je lotilo tudi računsko sodišče. Prejšnji teden je objavilo porevizijsko poročilo, v katerim je kot nezadovoljive ocenilo ukrepe vlade (pripravila jih generalna sekretarka vlade Helena Kamnar) in ministrstva za delo za odpravo nepravilnosti. Vlada in ministrstvo sta s tem kršila obveznost dobrega poslovanja. Vlada v nasprotju z naloženimi ukrepi ni sklenila nobenega od še odprtih postopkov za priznanja in odmere izjemne pokojnine na podlagi predlogov, ki jih je prejela v obravnavo v času, na katerega se nanaša revizija, to je od začetka leta 1998 do sredine avgusta 2010.

»Računsko sodišče je že v revizijskem poročilu zapisalo, da ravnanje vlade pomeni kršitev zakona o upravnem postopku, saj je vlada končala obravnavo brez izdaje ustreznega upravnega akta (odločbe ali sklepa). S takim ravnanjem je vlada hkrati postavila posameznike, ki niso prejeli odločbe oziroma sklepa, v neenakopraven položaj glede na tiste, ki so prejeli zavrnilne odločbe, saj razen tožbe zaradi molka organa nimajo na voljo drugega pravnega sredstva, s katerim bi dosegli sodno varstvo za presojo pravilnosti upravnega akta.«

Računskemu sodišču tudi ni všeč, da je vlada v nasprotju z naloženimi ukrepi v Uradnem listu namesto odločb o priznanju in odmeri izjemnih pokojnin objavila le ugotovitveni sklep in se izognila obrazložitvi. Z objavo je namreč zadoščena pravica »javnosti do obveščenosti o priznani pravici do izjemne pokojnine, ki jo je podelila vlada in se bo ves čas prejemanja izjemne pokojnine izplačevala iz proračuna RS, in o razlogih zanjo, ki so razvidni – oziroma bi vsaj morali biti – iz obrazložitve odločbe.«