Revija Reporter
Slovenija

Reportaža: Sirarji z bohinjskih planin

Marko Medvešek

19. avg. 2018 20:00

Deli na:

Mladi sirarji s plnine Krstenica (z leve): Pika, Jernej in Veronika.

Primož Lavre

Ko večina Slovenije še spi, na planinah na Bohinjskem že pridno dela peščica mladih, ki še ohranja tradicionalni način izdelovanja sira. Ob petih so že pokonci, začnejo molžo krav, ki jih nato odpeljejo na pašo. Sledi dopoldne v sirarni, ko več sto litrov mleka predelajo v maslo, sir in skuto, vmes pa priprava zajtrka in kosila pa še druga opravila v gorski koči, ki je vse poletje njihov dom.

Z vrha planine Krstenice je čudovit razgled na Krn in Vogel ter druge vzpetine nad Bohinjskim jezerom, na drugi strani Ogradi ponujajo slikovito kuliso, izza katere je videti tudi Triglav. Posejana je s pastirskimi kočami in macesni, ki v jeseni porumenijo in planino še polepšajo.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o mladi ekipi na planini Krstenica in glavni sirarki Veroniki; kakšen je običajen dan sirarjev na planinah; o tradiciji sirarstva na Bohinjskem, kjer je bilo nekoč na ducate visokogorskih sirarn; o Luciji Gartner, ki vodi sirarnona planini v Lazu; o slikoviti planini, obkroženi z vrhovi Julijcev; kdo so mladi ljudje, ki so pripravljeni vse poletje prebiti na planini in vse dneve brez premora skrbeti za čredo in delati sir.