Sir izdelujejo iz skute, smetane in soli, oblikujejo v kepo in osušijo. Okrašen je s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicami, t.i. pisavami.
Trnič se zaradi naravnega okusa uporablja za popestritev različnih jedi, tudi sladic. Uporablja pa se tudi zoren, katerega okus je ostrejši in žlahtnejši.
Po izročilu so pastirji ob koncu paše kot dokaz zvestobe in ljubezni trnič podarjali svojim izbrankam in dekletom. Enega so obdržali zase, drugega pa podarili izvoljenki. Če je dekle sir sprejelo, je pristalo na dvorjenje.
Tradicija izdelovanja tega sira hruškaste oblike sega v 19. in 20. stoletje, danes pa jo ohranjajo le še redki pastirji in pastirice.
Trnič in njegovo zgodbo obiskovalci sicer lahko spoznajo Preskarjevem muzeju, ki je za obiskovalce odprt v času pašne sezone od 10. do 15. ure.