Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prvi festival slovenskih sirov na Brdu pri Kranju

Deli na:
Prvi festival slovenskih sirov na Brdu pri Kranju

sir - Foto: n.c.p.

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije ob 20-letnici delovanja danes na Brdu pri Kranju pripravlja prvi Festival slovenskih sirov. Sirarji bodo skozi degustacije, prezentacije in prigrizke predstavili raznolikost okusov in uporabo domačih sirov. Svoje izdelke bo predstavilo 35 sirarjev.

Predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Brence je prejšnji teden na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da bodo kmečkim sirarjem ob boku na festivalu stali tudi veliki državni mlekarji - od Ljubljanskih do Pomurskih mlekarn, tako da bo to res praznik slovenskega sira.

Obiskovalci, za katere vstopnina skupaj z degustacijo in obrokom znaša 10 evrov, bodo lahko preizkusili in kupili tradicionalne in sodobne sire 35 slovenskih kmečkih sirarjev, se pobližje spoznali s sirarji in njihovim delom ter se udeležili kulinaričnih predstavitev in delavnic na temo sira. Festival bo v Kongresnem centru Brdu potekal od 12. do 19. ure.

Idejo za festival, ki se bo končal s slavnostno akademijo in podelitvijo priznanj, so v združenju po besedah njegove podpredsednice Monike Ravnik dobili na Tirolskem, kjer so se pred dvema letoma udeležili podobnega dogodka. Podlaga za festival je tudi praznik sira, ki so ga prvič pripravili že leta 2005.



"Današnja ponudba slovenskih sirarjev je tako velika, da potrebujemo promocijo in predstavitev potrošnikom, ki potrebujejo neko višjo raven, pa tudi ljudem, ki s ponudbo in krožnikom plasirajo Slovenijo v svet. Radi bi svoje izdelke pokazali slovenskim gostincem in če bodo ti zbrani na enem mestu, bodo spoznali, da je kmečke sire spoštovanja vredno postaviti na krožnik," meni Brence.

Festival slovenskih sirov je stopnica naprej v prepoznavnosti slovenskih kmečkih sirarjev. Dogodek podpira tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Kot pravi njen predsednik Cveto Zupančič, so kmečki siri tisti, ki danes zasedajo posebno mesto v gastronomiji in pridobivajo vrednost pri potrošniku. "Naš skupni cilj je, da so izdelki s kmetij edini, ki nosijo ime kmečki," je izpostavil.

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije je nastalo leta 1998, ko se je povezala skupina predelovalcev mleka na kmetijah. Vanj je danes včlanjenih več kot 100 kmetij, ki se ukvarjajo s predelavo mleka. Člani združenja so z območja celotne Slovenije in so dejavni na področju izobraževanja, spodbujanja sirarske dejavnosti na kmetijah, dviga kakovosti izdelkov in skupne promocije.