lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Slovenija

Reportaža: Med migranti v slovenskih azilnih domovih

Deli na:
Reportaža: Med migranti v slovenskih azilnih domovih

Foto: Primož Lavre - Matiuuos Tumzghi iz Eritreje je del skupine prosilcev za azil, ki so bili v okviru kvot Evropske unije premešceni iz Italije v Slovenijo.

Število ilegalnih prestopov meje se povečuje, večina ljudi, ki jih policija prime, pri nas zaprosi za azil. Predstavljamo nekaj zgodb iz azilnega doma, pri čemer pa večina migrantov nastanitvene možnosti Slovenije uporabi zgolj kot odskočno desko za nadaljevanje poti na sever in zahod.

Govorili smo z Ruslanom Alimurzajevim iz Dagestana, ruske republike na vzhodnem Kavkazu. Gre za večinsko muslimanski del Ruske federacije, tudi Alimurzajev je musliman. V Slovenijo je prišel z družino – ženo in dvema sinovoma. Mlajši sin hodi v šolo, starejši pa je na zdravljenju v bolnišnici. Kot je pojasnil Ruslan, so starejšega 17-letnega sina ruske oblasti obtožile, da je del skrajne islamistične skupine, pri čemer so ga v zaporu policisti tako pretepali, da so mu zlomili vratno vretence in je postal invalid.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o zgodbi prosilca za azil iz Rusije; o begu Somalke pred džihadisti; o ogroženi lezbijki iz Nigerije, kjer homoseksualno usmerjenih osebam strežejo po življenju; o dolgi poti od Eritreje do Logatca; o zvišanje števila ilegalnih prestopov meje kar za 426 odstotkov; o samovoljnih odhodih iz države; o molku policij o kaznivih dejanjih migrantov; kako se pri nas zaposli približno petina beguncev.