GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nasvet za izlet: kje imajo najlepše jaslice

Deli na:
Nasvet za izlet: kje imajo najlepše jaslice

Foto: Bobo

V prazničnem času, med božičem in svečnico, so v večini slovenskih cerkva postavljene jaslice.

Okoli božiča marsikje uprizorijo tudi žive jaslice, med najstarejše in najbolj obiskane sodijo tiste v Postojnski jami.

Vredne ogleda so tudi razstave jaslic po vsej Sloveniji, od manjših postavitev do takšnih, ki ves kraj spremenijo v božično vas.

V Postojnski jami bodo žive jaslice zaživele že 27. leto. Tokrat bodo prvič postavljene po celotni, pet kilometrov dolgi poti jame. Predstave bodo na ogled vsak dan popoldne med božičem in 30. decembrom.

Na uprizoritev božične zgodbe tudi letos na božič in dan pozneje, na Štefanovo, popoldne vabijo v jamo Pekel pri Žalcu, na Savinjskem si bo žive jaslice mogoče ogledati na božič v Rečici ob Savinji oz. v opuščenem kamnolomu v Dol-Suhi, na Štajerskem od 24. do 26. decembra v vasi Studenice, na Koroškem pa 26. decembra v Šoštanju.

Žive jaslice v ledenem kraljestvu že 15. leto pripravljajo v soteski Mlačca v Mojstrani. Predstave bodo na ogled skoraj vse dni od božiča do Silvestrovega. Žive jaslice bodo na božič popoldne uprizorili na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici, 24. in 25. decembra zvečer v Šmarčni pri Boštanju, na božič tudi na Dobovi.

V Ljubljani vsako leto največ pozornosti pritegnejo jaslice v frančiškanski cerkvi na Tromostovju in na Ljubljanskem gradu, kjer bodo letos na grajskem dvorišču na ogled lesene figure Mira Rismonda. Jaslice v naravni velikosti iz slame Antona Kravanje stojijo tudi pred Zoisovo palačo na Bregu. V ljubljanskem živalskem vrtu pa vabijo na uprizoritev Božične zgodbe, ki jo bodo z glasbo pospremili Oto Pestner in pevski zbor veterinarske fakultete Phrenicus.

Na Gorenjskem si bo razstave jaslic mogoče ogledati v Cerkljah do 6. januarja, na Brezjah bodo so ravnokar odprli prenovljen muzej jaslic, v Tržiču bodo tudi letos na ogled Tekčeve jaslice.

Na Dolenjskem si bo mogoče v vasici Zavinek pri Škocjanu ogledati svetleče jaslice, v hribovski vasici Gradež pri Turjaku bodo v nedeljo odprli razstavo jaslic, ki jih postavijo v skrite kotičke vasi. Na Notranjskem je v cerkniški knjižnici do 23. decembra na ogled replika papirnatih narodnih jaslic Maksima Gasparija.

Razstavo jaslic že 13. leto pripravljajo v kartuziji Jurklošter. Letošnja posebnost so jaslice iz Vipavske doline. Jaslice si je mogoče ogledati ob koncih tedna do 29. decembra. Razstava jaslic je na ogled tudi v prostorih radeške tržnice in v Gasilskem domu Drešinja vas v Petrovčah.

V cerkvi sv. Jurija v Piranu bodo danes odprli 17. razstavo Jaslice v piranskih cerkvah, v soboto popoldne pa na Sveti Gori nad Solkanom 15. mednarodno razstavo jaslic.

V severovzhodni Sloveniji je v sklopu projekta Božična Prlekija do svečnice odprta razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Kastelec, na sveti večer, 24. decembra, si bo pri Ivanovem izviru na Razkrižju mogoče ogledati predstavo Božična noč, vse do 6. januarja pa vabijo v Banovce, ki se vsako leto spremenijo v božično vas. Na 6. mednarodno razstavo vabijo tudi v Sveto trojico v Slovenskih goricah.

Prve žive jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. V gozdu pri kraju Greccio v Umbriji je v votlino postavil jasli, k njim privezal vola in osla, nad njimi pa si je postavil oltar, kjer je imel polnočnico. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz jezuitskih cerkva so se jaslice širile v druge cerkve in od tam v hiše plemičev, v 18. stoletju še v meščanske in na začetku 19. stoletja v kmečke domove. Slovenske jaslice sodijo predvsem v sklop alpskih jaslic, ki so k nam prišle s Tirolske. Drugi tip so kotne jaslice; ime izvira iz postavljanja v "bogkov kot".