reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Renato Podbersič: Podpiram vsako spravno srečanje, ki je iskreno!

Deli na:
Renato Podbersič: Podpiram vsako spravno srečanje, ki je iskreno!

Dr. Renato Podbersič - Foto: youtube

Podpiram vsako spravno srečanje, ki je iskreno! Žal nas izkušnje učijo, da italijansko videnje preteklosti ob meji prevečkrat izpostavlja revanšistični prizvok ter kaže na t. i. »slovansko surovost« pri ravnanju z Italijani med drugo svetovno vojno in ob njenem koncu. Hkrati pa skoraj popolnoma prezrejo načrtno fašistično krutost in divjanje nad državljani slovanskega rodu od konca prve svetovne vojne naprej.

Za Slovence, posebej na Primorskem, je fašizem predvsem spomin na neizmerno narodovo trpljenje in Bazovica osrednji kraj spominjanja na legitimni odpor proti fašizmu. Požig tržaškega Narodnega doma pa je pomenil zgolj uvod v to divjanje, dobri dve leti pred uradnim fašističnim prevzemom oblasti v Italiji!

Italijani so si za svoj kraj komemoriranja žrtev t. i. fojb izbrali pač »šoht« v Bazovici. Ne glede na vsebinsko pravilnost njihove izbire, pogosto prežete z načrtnim pretiravanjem in nacionalističnimi ter protislovenskimi čustvi, je treba priznati tudi žrtve ob koncu druge svetovne vojne.

Zgodovinarji smo si danes bolj ali manj enotni, da so umori v maju in junij 1945 v Julijski krajini oziroma na Primorskem zahtevali okrog 1600 življenj, od tega več kot 900 na Goriškem in več kot 600 na Tržaškem. Dobro polovico žrtev so pomenili Italijani, med njimi veliko priseljencev iz časa fašizma. Pri tem je šlo predvsem za obračun s fašizmom in tistimi, ki so sodelovali z nemško okupacijsko oblastjo, in ne za obračun na narodnostni osnovi.

Že med vojno sta najprej VOS in za njim Ozna sestavljala spiske osumljenih. Med priprave na konec vojne so spadala tudi navodila partizanskim enotam, dana tik pred zasedbo Trsta in Gorice, da ne smejo izvajati »čiščenj« terena na narodnostni osnovi, ampak se morajo osrediniti na kaznovanje fašistov.