ljubimca, par, ljubezen Dobra karma

Ženske, ki ljubijo, se najbolj bojijo teh besed ...

2_saša lendero Svet24.si

Saša Lendero se je že pripravila, da bo še bolj...

JANSA FB obljuba migranti Reporter.si

Število nezakonitih prehodov meje tudi pod ...

aleksandra pivec bobo2 Svet24.si

Stroške bivanja Pivčeve najprej plačali pri ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Občino Izola tresejo tudi nepremičninski posli

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Tanja Žagar Njena.si

On je del življenja Tanje Žagar že 38 let

Slovenija

Rdeči Kmeri prevzeli Vzajemno

Deli na:

Po nedavni skupščini zdravstvene zavarovalnice Vzajemna imajo prvo besedo v njej Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev, in njeni zavezniki iz Zveze svobodnih sindikatov. Vprašljive niso le reference novih nadzornikov, ampak tudi njihovi nameni.

Po nedavni skupščini zdravstvene zavarovalnice Vzajemna imajo prvo besedo v njej Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev, in njeni zavezniki iz Zveze svobodnih sindikatov. Vprašljive niso le reference novih nadzornikov, ampak tudi njihovi nameni.

Pred dobrimi devetimi meseci je nadzor nad poslovanjem Vzajemne zdravstvene zavarovalnice dobesedno prevzela Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) na čelu z Mihaelom Permanom. Takrat je AZN odpoklicala dotedanjega predsednika uprave Vzajemne Boštjana Averja, kateremu so pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) očitali vrsto spornih odločitev pri vodenju zavarovalnice.

AZN je vpeljala novo izredno upravo (kot razlog za to so zapisali, da ni delovala relacija med nadzornim svetom in Averjevo upravo, kar je omogočalo zlorabo v Vzajemni), v njej sta bila strokovnjaka za zavarovalništvo Dušan Kidrič (prej eden vodilnih na uradu za makroekonomske analize in razvoj ter svetovalec AZN) in Irena Kos z AZN. S to odločitvijo so pri AZN dejansko preprečili, da bi že lansko jesen z izredno skupščino Vzajemne nadzor nad njo prevzela Mateja Kožuh Novak oziroma ZDUS, kar so ti seveda sprejeli z nejevoljo.

Toda ukrep izredne uprave je bil le za devetih mesecev, pred kratkim je prenehal veljati, na skupščini Vzajemne pred tednom dni pa je ZDUS vendarle doseglo svoje; imenovali so svoj nadzorni svet, v katerega so poleg predsednice ZDUS Mateje Kožuh Novak in podpredsednika Mirka Miklavčiča po vnaprejšnjem dogovoru pripustili še dva predstavnika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Marjana Urbanča in Andreja Zorka.

Črpanje denarja v ZZZS
Svojo moč so novi nadzorniki Kožuhove takoj demonstrirali tudi s tem, da za prejšnje leto razrešnice niso hoteli dodeliti ne le »problematični« lanskoletni upravi z Averjem, ampak tudi izredni upravi Kidriča in Kosove, ki je Vzajemno vodila le zadnja dva meseca v letu 2009, niti AZN s Permanom na čelu.


Kidrič je bil ob tem na skupščini vidno prizadet, saj je so mu dali nadzorniki ZDUS in ZZZS s tem »lepo popotnico« za nadaljnje vodenje Vzajemne. Verjetno je padel v nemilost pri »Rdečih Kmerih«, kot nekateri imenujejo nove nadzornike, ker je med vodenjem Vzajemne prekinil več pogodb, s katerimi so njene nekdanje uprave po nepotreben in nenamensko porabljale denar za zdravljenje.

S tem je nedvomno stopil na žulj ZZZS, organizaciji, katere predstavnika sta mu kot nova nadzornika podelila nezaupnico. Prav na ZZZS so bili namreč od leta 2002 navajeni na izredno visoke donacije in sponzoriranje od Vzajemne. Tako je s pogodbami o sponzoriranju in donacijah, ki sta jih podpisala nekdanji predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič in nekdanji član uprave Franc Henigman na račun ZZZS, iz te zavarovalnice odteklo kar okoli 1,5 milijona evrov.

Najprej so v Vzajemni s sekretarjem ZZZS Milanom Utrošo leta 2002 sklenili osnovne pogodbe za leta od 2002 do 2006 (za sponzoriranje in donacije skoraj 200 tisoč evrov na leto), nato pa še anekse k tem pogodbam, s katerimi so si zagotovili enak finančni priliv vse do konca letošnjega leta. Določili so, da gre pri tako izdatnem financiranju ZZZS za »izvajanje programov preventivne dejavnosti na področju varstva pri delu, kot tudi rekreativne dejavnosti«.

VEČ V TISKANI IZDAJI
Loading...