Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvpiti Črni les bo naslednje leto spet sprejel oskrbovance

Deli na:
Razvpiti Črni les bo naslednje leto spet sprejel oskrbovance

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay

Nekdanji hotel Črni les v Lenartu pri Slovenskih goricah, ki ga je pred tremi leti kupilo lokalno podjetje Žipo, bo tudi v prihodnje namenjen oskrbi starejših. Trenutno na objektu in okolici opravljajo zaključna obrtniška dela. "Prvi oskrbovanci se bodo v objekt namestili v začetku naslednjega leta," je za STA povedal novi lastnik Mitja Krajnc.

"Obnova novega doma z imenom Sveta Agata poteka dobro. Kljub obširnosti projekta se držimo znotraj terminskega plana. Objekt bo končan predvidoma proti koncu tega leta ali takoj v začetku naslednjega," je pojasnil.

Lenarška družba Žipo je leta 2016 kupila nepremičnino, v kateri je pred desetletji deloval hotel, in se nato povezala z obstoječim domom za starejše Dom Lenart, ki sodi pod okrilje Nadškofijske karitas Maribor. Na lanskem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pridobili koncesijo za 70 mest.

Uporabniki bodo bivali v eno in dvoposteljnih sobah v bivalnih enotah po principu gospodinjske skupnosti. "Čakajočih na dom ne manjka, tako da upam, da se bo nov dom napolnil v zelo kratkem času," je povedal Krajnc.



Po njegovih napovedih se bo dom osredotočil na občane z demenco. "Dejavnost v objektu bo opravljal naš dolgoročni najemnik Dom Lenart. Pri njih se že išče ustrezen kader," je pojasnil.

Potrebovali bodo med 35 in 40 novih delavcev. "Z odprtjem novega doma bodo starejši občani dobili na razpolago dodatne postelje, ki jih v Sloveniji močno primanjkuje. Še posebej iskane so postelje za občane z demenco, kar je vedno pogostejši pojav pri starejših ljudeh, in ravno to bo ponujal naš novi dom. Z odprtjem novega doma je zelo zadovoljna tudi lokalna skupnost, saj bodo imeli njeni občani še več možnosti preživljanja tretjega življenjskega obdobja v domačem okolju, obenem se bo s tem po dolgih letih oživil kompleks, ki je bil obsojen na propadanje in zaraščanje," je še izpostavil Krajnc.

Objekt Črni les je nekoč služil kot motel in nato kot dom za starejše občane, a so ga bili takratni lastniki leta 2004 zaradi afere zaradi domnevnega malomarnega zdravljenja in nege prisiljeni zapreti. Vrsto let prazen je na koncu pristal pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ga je nato na dražbi prodala Žipu. Ureditev doma naj bi po neuradnih navedbah stala okoli tri milijone evrov.