Revija Reporter
Slovenija

Novo obdobje pred zasavskim Varstveno delovnim centrom

Igor Gošte

30. sep. 2020 12:41 Osveženo: 12:46 / 30. 9. 2020

Deli na:

Krajše slovesnosti v VDC so se udeležili državni sekretar Marjan Dolinšek, poslanci DZ Rudi Medved, Ivan Hršak in Boris Doblekar ter direktor občinske uprave Zagorje Tadej Špitalar.

Igor Gošte

Zasavski Varstveno delovni center (VDC) je danes predstavil tri pomembne pridobitve. Zagotovo je med najpomembnejšimi v zadnjih letih simbolična postavitev temeljnega kamna za prizidek k glavnemu objektu VDC.

Direktorica VDC dr. Špela Režun je za Reporter povedala: „Investicija v prizidek nas bo stala 630 tisoč evrov. Z izgradnjo bomo rešili  tudi problematiko koronavirusa covid-19. Omogočal bo namreč ločitev čistih in nečistih poti za institucionalno varstvo. Poleg tega bomo dobili posebne prostore za uporabnike z avtizmom, prostore za fizikalno in delovno terapijo in pa dodatna mesta v enoti bivanja za dolgotrajno oskrbo. Pridobili bomo tudi dnevni prostor, balkon in še nekaj izboljšav bivanjskih razmer za uporabnike. Če bo država projekt prepoznala kot potreben za sofinanciranje, bo zgrajen že drugo leto.“

Zbranim je spregovorila direktorica VDC dr. Špela Režun

Igor Gošte

Povejmo, da morajo v zdajšnjih razmerah za vzpostavljanje covid con zapirati dnevne enote in svoje uporabnike dnevnih enot (teh je 120) s tem prikrajšati za pravico vključenosti.

Preostale pomembne pridobitve za kakovost življenja uporabnikov v letu 2020 so naslednje. Prva pridobitev so novi prostori v enoti VDC Litija, s katerimi povečujejo kapacitete za deset uporabnikov, druga pridobite je novo VIP dvorišče, kjer je potekala današnja krajša slovesnost, ki jo je popestrila pevka Ditka, pomembna pridobitev pa je tudi prvo urejeno stanovanje za uporabnico institucionalnega varstva, v katerega se bo  preselila s pomočjo projekta ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Tu bo zgrajen prizidek

Igor Gošte

„Za vse tiste, ki so samostojni, ki imajo možnost samostojnega življenja izven institucije bomo pomagali najeti in urediti stanovanje ter jim s pilotnim projektom omogočili podporne storitve za kvalitetno in samostojno življenje,“ je še povedala in dodala, da so prvo tako stanovanje našli v Trbovljah.

Uporabniki VDC spremljajo slovesnost

Igor Gošte