Revija Reporter
Slovenija

Migrantski kriminal: pet Alžircev v Metliki vlomilo v stanovanjsko hišo, obsojeni zgolj na pogojne kazni

Nenad Glücks

25. feb. 2019 15:21 Osveženo: 15:28 / 25. 2. 2019

Deli na:

Slika je simbolična

Reuters

Čeprav se prebivalci Bele krajine v zadnjem letu dni pogosto pritožujejo, da jim migranti, ki prihajajo s Hrvaške, vlamljajo v objekte, zadeve le redko dobijo sodni epilog. Prejšnji teden je bilo na okrožnem sodišču v Novem mestu sojenje peterici državljanov Alžirije.

Obtoženi so bili za kaznivo dejanje velike tatvine, pri čemer velja opozoriti, da šteje za veliko tatvino tudi kraja manjše vrednosti, če je bila storjena z vlomom. Abderraouf Boufroua, Yassine Benaabed, Mohammed Kouidri, Fared Tabba in Zino Botine so bili vsi obsojeni na pogojno kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Na našo poizvedbo, kaj konkretno so zagrešili, so nam s tožilstva pojasnili, da so v noči s 4. na 5. januar letos vlomili v stanovanjsko hišo v Metliki, jo preiskali in si prilastili vrsto stvari.

Tri nože, ponev, ročno svetilko, koce, nahrbtnik, dva kozarca medu, kozarec marmelade, zamrznjeno meso, PVC vrečko s slivami, moško budno znamke Champion in žensko bundo znamke Entity. Kot so zapisali na tožilstvu, naj bi bila skupna vrednost naštetega 200 evrov. Očitno jih je policija odkrila že naslednji dan, saj so bili od šestega januarja v priporu (dva v Novem mestu in trije v Ljubljani).

Po razglasitvi sodbe so bili vsi izpuščeni na prostost. Tudi sicer so Alžirci trenutno na prvem mestu po nezakonitem prečkanju meje, sledijo jim Pakistanci. Letos je bilo po podatkih MNZ za tretjino več ilegalnih prehodov meje (skupaj 325) kot januarja lani. Seveda gre zgolj za tiste migrante, ki jih policisti ujamejo. Pomeni, da se nam letos v toplejših mesecih obeta še bolj množičen naval na našo južno mejo.

Večina jih takoj zaprosi za azil, Slovenija jih namesti, hrani, zdravstveno oskrbi, toda potem jih velika večina še pred koncem postopka odločanja o azilu spet izgine, saj gredo naprej na sever oziroma zahod. Tudi peterica omenjenih je verjetno že zaprosila za azil, saj obsodba ni ovira za postopek. V tem primeru jim davkoplačevalci spet plačujemo vso oskrbo, pri čemer pa se lahko povsem svobodno gibajo po vsej Sloveniji.

In spet je največja verjetnost, da bodo potem, ko se bodo spočili, se nahranili, oblekli in zdravstveno oskrbeli pri nas, čez nekaj tednov ali mesecev samovoljno zapustili Slovenijo. Seveda znova z ilegalnim prehodom slovenske meje- tokrat ob odhodu. Na MNZ smo zaprosili za podatek, ali so navedene osebe uvrščene v evidenco prosilcev za azil, toda stavite lahko, kakšen bo odgovor: zaradi varstva osebnih podatkov teh informacij ne dajemo.

Vprašanje je tudi, kaj bi se zgodilo, če bi jih med nočnim vlomom v hiši v Metliki zalotil lastnik. Zanj bi se lahko to zelo grdo končalo.