pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razočarani Črnkovič: V Sloveniji ne verjamem nikomur več

Deli na:
Razočarani Črnkovič: V Sloveniji ne verjamem nikomur več

Foto: Primož Lavre

Prokurist podjetja Rotis in obsojeni v zadevi Patria Ivan Črnkovič je nad odločitvijo ustavnih sodnikov, da mu ne odobrijo začasnega zadržanja sodbe v zadevi Patria, razočaran. Moti ga, da je bilo ustavno sodišče pri odločanju razdeljeno. Prav tako ne verjame, da bo končna odločitev zanj ugodna.

Črnkovič izid glasovanja na ustavnem sodišču glede njegovega predloga za zadržanje sodbe (proti je glasovalo pet, za pa trije ustavni sodniki) označuje kot izid na hokejski tekmi. Če bi namreč sodniki predlog vrednotili, kot bi bilo treba, bi jih bilo vseh devet za ali pa vseh devet proti, pravi. Odločitev tudi sicer označuje kot "politično igro tistih, ki so iz slovenskih bank odnesli milijarde".

Črnkovič glede na izid glasovanje tudi ne verjame, da bo končno vsebinsko odločanje o njegovi pritožbi njemu v prid. "Iz izida glasovanja se točno vidi, kakšna je razdelitev ustavnih sodnikov," pravi in dodaja, da je takšna razdelitev, vsaj pri delu sodnikov, politična.

Sam v Sloveniji ne verjame nikomur več. "Ustavno sodišče je bilo zadnja instanca, ki sem ji zaupal in ji verjel, da bo odločala pošteno," pravi. Ob tem napoveduje, da se bo na odločitev, če bo ta na koncu zanj negativna, pritožil na Evropsko sodišče za človekovo pravice.

Ustavni sodniki so namreč zavrnili predlog Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča za zadržanje izvrševanja sodbe v zadevi Patria. Obsojena tako ostajata na prestajanju 22-mesečne zaporne kazni na Dobu. So pa ustavni sodniki njuni pritožbi na sodbo sprejeli v obravnavo. O njiju naj bi vsebinsko odločili do konca aprila.

Črnkovič zaporno kazen prestaja od oktobra lani, trenutno pa je na odprtem oddelku. Kot je dejal za STA, je prestajanje kazni zanj zelo težko, saj da jo prestaja po krivici. Je pa pohvalil osebje zapora, "ki je korektno".

Zaradi prestajanja zaporne kazni po njegovih besedah zelo trpi njegovo podjetje, zato intenzivno razmišlja, da bi ga prodal in mu tako omogočil nemoten razvoj. Podjetje po njegovih besedah trenutno zaposluje okoli 150 zaposlenih, v najboljših časih pa jih je zaposlovalo 300.