pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče zavrnilo izpustitev Črnkoviča in Krkoviča iz zapora

Deli na:
Ustavno sodišče zavrnilo izpustitev Črnkoviča in Krkoviča iz zapora

Foto: Primož Lavre

Ustavno sodišče je zavrnilo predlog začasne odredbe o izpustitvi Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča iz zapora do dokončne odločitve o njuni ustavni pritožbi v zadevi Patria. Proti je glasovalo pet ustavnih sodnikov, trije pa so pritožbo podprli.

Konkretno so proti izpustitvi glasovale ustavne sodnice Etelka Korpič Horvat, Jasna Pogačar, Dunja Jadek Pensa in Jadranka Sovdat ter predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, za izpustitev pa ustavna sodnika Ernest Petrič in Mitja Deisinger ter ustavna sodnica Marta Klampfer. Ustavni sodnik Jan Zobec o zadevi ni glasoval, ker je, kot je znano, izločen iz odločanja. Petrič in Deisinger, slednji je med ustavnimi sodniki tudi edini strokovnjak za kazensko pravo, sta napisala odklonilno ločeno mnenje.

Da so o pritožbah Krkoviča in Črnkoviča ustavni sodniki že odločili, je za Primorske novice potrdil Mozetič, ki je ob tem še povedal, da naj bi bila odločitev sodišča znana ta teden: »V obeh zadevah je ustavno sodišče že odločalo, vendar o vsebini odločitve ne smem govoriti, dokler nista sklepa podpisana in poslana pritožnikoma.« Mimogrede, če bi bila odločitev ugodna za Krkoviča in Črnkoviča, bi ju takoj po odločitvi izpustili iz zapora in ne bi čakali na pisanje sklepa. Mozetič je še dejal, da bodo vse tri pritožbe v zadevi Patria obravnavali skupaj (torej skupaj s pritožbo Janeza Janše), odločili pa naj bi do konca aprila. Kot pišemo v tiskani izdaji Reporterja, naj bi zelo verjetno Krkovičevo in Črnkovičevo pritožbo zavrnili, Janševo pa delno sprejeli tako, da bi razveljavili zgolj sodbo vrhovnega sodišča. Ali naj bi po tem scenariju moral Janša vnovič v zapor, pa naj bi bilo po naših neuradnih podatkih najbolj odvisno od Mozetiča, ki velja za jeziček na tehtnici.