pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Največji poraz starih komunističnih navez v slovenskem sodstvu

Deli na:
FAZ: Največji poraz starih komunističnih navez v slovenskem sodstvu

Foto: Primož Lavre

Sodba Ustavnega sodišča je doslej največji poraz starih komunističnih navez v slovenskem sodstvu, odločitev US v zadevi Patria opisuje Karl Peter Schwarz v nemškem Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sodba potrjuje Janševo trditev, da je bil pred sedmimi leti proti njemu uveden postopek od samega začetka voden politično, z namenom, da se ga diskreditira pri volivcih in se ga politično uniči, piše Karl Peter Schwarz v nemškem Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Slovensko Ustavno sodišče je soglasno razveljavilo obsodilno sodbo zoper konzervativnega vodjo opozicije in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo in odredilo obnovo postopka pod drugim sodnikom.

Niti prvostopenjsko sodišče niti pritožbena sodišča, vključno z Vrhovnim sodiščem, niso imeli dokazov za to, da bi bili Janša in še dva pravnomočno obsojena pripravljeni sprejeti podkupnino finskega orožarja Patria.   

Vse instance so obtoženim odrekale pravico do poštenega sojenja. Kot kršitev ustave je Ustavno sodišče posebej izpostavilo vedenje predsednika Vrhovnega sodišča, nekdanjega komunista Branka Masleše, ki je Janšo še pred pritožbenim postopkom, v katerem je sam sodeloval kot sodnik, na javni prireditvi razglasil za krivega. Masleša je s tem kršil načelo nepristranskosti.

Razveljavljena sodba,  ki je Janši naložila dve leti zapora, je temeljila zgolj na domnevi, da naj bi predsednik vlade – kot je pisalo v obrazložitvi – „neznanega dne, na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način“ sprejel obljubo neznane podkupnine.

Junija 2014, tri tedne pred državnozborskimi volitvami, je Janša začel prestajati zaporno kazen, parlament pa mu je vzel poslanski mandat. A je Ustavno sodišče sklep parlamenta suspendiralo in Janšo decembra začasno izpustilo.   

Zdaj izrečena sodba je doslej največji poraz starih komunističnih navez v slovenskem sodstvu. Sodba potrjuje Janševo trditev, da je bil pred sedmimi leti proti njemu uveden postopek od samega začetka voden politično, z namenom, da se ga diskreditira pri volivcih in se ga politično uniči.

(povzeto po sds.si)