Revija Reporter
Slovenija

Razkošje na račun davkoplačevalcev: člani poslovodstva DRI so samo v eni restavraciji zapravili 14.000 evrov

Reporter

29. mar. 2018 10:11 Osveženo: 10:14 / 29. 3. 2018

Deli na:

Novinarka Kanala A Tjaša Petrič in pijani dedci - Veber je drugi z leve.

24ur.com

Državna družba DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture ima izjemno visoke stroške za reprezentanco: kar 1400 evrov mesečno lahko porabijo člani poslovodstva, ki to s pridom izkoriščajo, je poročala 24ur.

V ostalih državnih službah so odobreni zneski občutno nižji in v diplomaciji se pritožujejo, da jim omejitve skoraj onemogočajo normalno opravljanje dela.

Pri DRI lahko trije člani poslovodstva uporabljajo stroške reprezentance - 1400 evrov mesečno ali 16.800 evrov letno. Direktor podjetja Jurij Kač je tega denarja skoraj ne uporablja, poroča 24ur, nasprotno pa njegova sodelavca s pridom izkoriščata ta sredstva. To velja tudi za zdaj že kar malo razvpitega Tadeja Vebra, ki je bil v Planici v skupini moških, ki je pred kamero nadlegovala novinarko Kanala A.  

DRI je samo v eni luksuzni ljubljanski restavraciji porabila 14 tisoč evrov - druga podjetja in institucije v državni lasti pri porabi v tej restavraciji ne dosežejo niti polovice tega zneska, opozarja 24ur.

Za primerjavo navajajo porabo za reprezentanco nekaterih drugih članov uprav družb v državni lasti. Predsednik uprave Dars Tomaž Vidic je lani za reprezentanco zapravil 350 evrov, celotno podjetje pa 25.000 evrov. Na Slovenskih železnicah je sedem članov uprave lani za reprezentanco, vključno s stroški službenih potovanj, letalskih kart in seminarjev, zapravijo 19 tisoč evrov. Slovenski veleposlaniki lahko letno za reprezentanco zapravijo 6000 evrov na veleposlaništvo.

"Tip dobi toliko kot Pahor in Cerar skupaj, 6.000 neto je cca 14.000 bruto plus vse bonitete s službeno kartico vred, potem pa ni čudno, da se jim na DRI 133 jurjev za maketo ne zdi velik, pa 154 službenih avtomobilov tudi ne," je obnašanje člana poslovodstva DRI na Twitterju komentiral nekdanji finančni minister Matej Lahovnik.

Lahovnik še opozarja na pogosto prakso v zasebnih podjetjih, ki pa očitno ne velja za družbe v državni lasti: "Člani uprav družb v zasebni lasti imajo v svojih individualnih pogodbah člen, da je vedenje poslovodne osebe v javnosti s katerim zmanjšuje ugled podjetja lahko krivdni razlog za odpoved."