Revija Reporter
Slovenija

Ravnateljici šole v Logatcu je prekipelo: Arogantna mladina krade, razbija in svinja!

Reporter, STA

5. sep. 2019 15:22 Osveženo: 17:28 / 05. 9. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična

Profimedia

Na Osnovni šoli 8 talcev Logatec imajo težave z vandalizmom. "Vsako leto je vse več vandalizma okoli šole, pa tudi v samem Logatcu je čedalje bolj prisoten. O tej problematiki moramo na glas spregovoriti in povedati, kaj se v Logatcu dogaja," je za STA pojasnila ravnateljica šole Karmen Cunder. Policisti so letos devetkrat intervenirali pred šolo.

"Do zdaj sem vedno mislila, da se to dogaja samo okoli šole po zaključku in pred začetkom pouka, ker se otroci nimajo kam dati. A letos smo prvič ugotavljali, da med letošnjimi poletnimi šolskimi počitnicami ni bilo enega večera, ko ne bi bilo pred šolo polno mladine," je dejala Cundrova in dodala, da so se razširili po celem Logatcu.

Če niso bili pred šolo, so bili po njenih besedah na igrišču pri starem Mercatorju, ali športnem igrišču ali med bloki. Vse okoli jih je bilo polno in to je precejšnja skupina otrok. "Storilci so najstniki oziroma srednješolci, seznam uničenih stvari na šoli pa je zelo dolg," je navedla ravnateljica.

Tako so na šoli med drugim razbili vratca elektro omarice glavnega števca, pretrgali zaščitno pločevino strelovoda in žlebove, na vrtcu so naredili luknjo v fasado, z grafiti popisali šolsko hiško za smeti in prehod med šolo in vrtcem, večkrat vlomili v kletne prostore šole in drugo.

"Poleg tega je na stotine cigaretnih ogorkov pred vhodom v šolo, da o raznorazni svinjariji okoli šole, ki jo hišnik vsakodnevno čisti, niti ne govorimo," je še omenila ravnateljica. Po njenih besedah so skupaj z varnostnikom in policijo ugotovili, da je tokrat mladina zelo arogantna, brez spoštovanja in strahu. Ob tem je opozorila, da so v tej skupini 15, 16 otrok trije ali štirje takšni, ki so problematični in se malo postavljajo pred ostalimi.

Po njenih besedah je bilo doslej škode na šoli za okoli 5000 evrov, še 2000 evrov bodo morali odšteti za ponovno beljenje šolske fasade. A če ne bi veliko stvari popravil hišnik sam, bi bil znesek po njeni oceni še precej višji.

V nadaljevanju pogovora je ravnateljica izpostavila dobro sodelovanje s policijo, ki je zelo prisotna na terenu. Kot je pojasnila, so na šoli imeli obhode, tudi obiske policistov, a ponoči, ko je mladina zunaj, policija ne more ukrepati, ker je to stvar staršev.

Zato je nagovorila starše na družbenih omrežjih in jim postavila nekaj vprašanj, tudi če je njihovim otrokom res vse dovoljeno in ali jim vse pripada. Kot je navedla, po tem zapisu ni več zaznati vandalizma okoli šole.

Zaradi vsega tega je Cundrova za danes sklicala okroglo mizo. Na šoli menijo, da morajo "na glas" spregovoriti o tej problematiki in povedati, kaj se v Logatcu dogaja. Kot najboljšo rešitev za to mladino bi bila ustanovitev četrtne skupnosti po vzoru Ljubljane, je še ocenila Cundrova. Okrogle mize se bodo udeležili tudi predstavniki centrov za socialno delo, sveta staršev, policije in občine.

Policijska postaja Logatec je seznanjena z dogajanjem. Tako kot v prejšnjih letih je tudi v tem letu zaznala, da se mladostniki čez leto, največ pa v času poletnih počitnic v večernem času zbirajo na različnih javnih površinah v Logatcu, so za STA pojasnili na policijski postaji. Gre predvsem za mladostnike iz Logatca in okolice.

Lani so logaški policisti intervenirali petkrat pred šolo, letos devetkrat. Predvsem je šlo za glasno poslušanje glasbe, vpitje, nedostojno vedenje, razbijanje steklovine, kurjenje pred šolo in podobno. Enkrat so na kraju zaznali neposredno kršitev in zoper povzročitelja hrupa podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče, so navedli.

V ostalih primerih policisti na kraju niso neposredno zaznali kršitev, občani pa v nadaljnjem postopku pred sodiščem niso želeli sodelovati oziroma podati svoje izjave za zapisnik, zato v skladu z zakonodajo zoper domnevne kršitve policija ni mogla ukrepati.

Pojav vandalizma se v primerjavi z lanskim letom po podatkih policije ni bistveno povečal, vendar pa oškodovanci niso podajali predlogov za pregon kaznivih dejanj in je zato obravnavanih primerov manj. Za preprečitev teh ravnanj so povečali tudi prisotnost in obhode policistov v civilu, so še dodali.