kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kočevci kličejo na pomoč: Zaradi strahu pred romskimi tolpami si ponoči ne upajo iz hiše (FOTO)

Deli na:
Kočevci kličejo na pomoč: Zaradi strahu pred romskimi tolpami si ponoči ne upajo iz hiše (FOTO)

Foto: Bobo

Na miroljubnem shodu s koncertom se je včeraj pozno popoldne na mestni ploščadi v Kočevju zbralo več sto ljudi. Shod je civilna iniciativa Stop nasilju pripravila zaradi povečanega vandalizma v občini. Organizatorji in udeleženci shoda so državo pozvali k sistemskemu reševanju težav zaradi povečanega vandalizma in nasilništva v občini, so poročali mediji. Kočevje naj bi terorizirala skupina od 15 do 20 Romov, ki se ne bojijo ničesar in nikogar, zaradi njih so nekateri predeli Kočevja ponoči popolnoma prazni, saj si domačini ne upajo več na ulice, je o pričevanjih udeležencev shoda poročala Planet TV.

Na shodu oz. koncertu, ki so ga organizirali kočevski glasbeniki zbrani v civilni iniciativi, se je po poročanju TV Slovenija zbralo več sto ljudi. Organizatorji shoda so pozvali občane, da naj redno prijavljajo tovrstne incidente policiji, prebirali pa so tudi zgodbe, ki so jih občani v preteklem mesecu zapisali na Facebook strani iniciative. Udeleženci shoda so podpisovali tudi peticijo proti nasilju.

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič se shoda sicer zaradi obveznosti v tujini ni mogel udeležiti osebno, je pa v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook zapisal, da shod podpira in še vedno trdno stoji na stališču, da vsem pripada pravica do varnega in urejenega življenja.

Po županovih besedah gre pri tem za problem, ki ga je potrebno reševati sistemsko, v sodelovanju varnostnih, sodnih in državnih javnih organov. Občanom pa je ob tem tudi zagotovil, da bo s sodelavci naredil vse, da se jim prisluhne in sprejme ustrezne ukrepe.

Član civilne iniciative Stop nasilju Maks Vovk je na shodu pristojne institucije pozval in od njih zahteval, da naj začnejo reševati nastali problem. Podžupan občine Gregor Košir pa je za TV Slovenija povedal, da je v občini sicer večja prisotnost policije, vendar je učinek zgolj kratkoročen. Ob tem je dodal, da vse občine, ki se soočajo s težavami povečanega nasilja in vandalizma, potrebujejo sistemske rešitve na ravni države