Revija Reporter
Svet

Prevratniki v Maliju pozivajo h koncu vandalizma, Afriška unija izključila Mali

STA

20. avg. 2020 6:00 Osveženo: 7:10 / 20. 8. 2020

Deli na:

Vodstvo vojaškega udara v Maliju je včeraj pozvalo državljane, naj se vrnejo v normalno življenje in naj takoj ustavijo vandalizem in uničevanje javnih poslopij. Zagrozili so s kaznovanjem odgovornih. Afriška unija pa je sporočila, da je Mali izključila iz organizacije.

Tiskovni predstavnik pučistov iz samooklicanega nacionalnega odbora za rešitev ljudi Ismael Wague je pozval prebivalce, naj na "zdrav način obnovijo vsakodnevne aktivnosti". Javne uslužbence je nazaj na delo pozval v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potrdil je tudi, da med torkovim vojaškim udarom ni bilo žrtev, medtem ko se širijo nepotrjene informacije o štirih mrtvih in desetih ranjenih.

Pozval je tudi k takojšnji ustavitvi vandalizma in uničevanja javnih poslopij. Zagrozil je s kaznovanjem odgovornih. Protestniki so med drugim požgali urad bivšega pravosodnega ministra Kassima Tapoja.

Opozoril je tudi na kaznovanje vseh, ki bi se zatekali k izsiljevanju. Dejal je, da bodo uvedli ukrepe v skladu s spoštovanjem stroge vojaške discipline.

Wague pa med kratko izjavo v Bamaku ni omenil pozivov Afriške unije, Evropske unije in ZDA, naj izpustijo predsednika države Ibrahima Boubacarja Keito in premierja Boubouja Cisseja ter druge vladne predstavnike, ki so jih v torek zajeli ob udaru. Keito je ponoči odstopil, da bi se izognil prelivanju krvi, kot je dejal.

Afriška unija je nato včeraj sporočila, da je Mali izključila iz organizacije. Izključen bo ostal, dokler v državi znova ne bo vzpostavljen ustavni red. Znova so zahtevali izpustitev vseh zajetih vladnih predstavnikov, poroča AFP.