damjan damjanovic tina princes damjanovic 49 Odkrito.si

Tretja poroka! Nekdanji žirant na Pop TV se je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. junija

jupiter_venus_mercury_leo Petisvet.si

Tedenski horoskop od 24. 6. do 30. 6. 2019

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

meghan markle 1 Svet24.si

Meghan Markle ima sovražnike tudi v svoji ...

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar končno pokazala nosečniški trebušček

tanja žagar miki šarac Njena.si

Se je Tanja Žagar poigrala z oboževalci?

Slovenija

Iz upravnega odbora DUTB odpoklicali Juharta, namesto njega Tomaž Besek

Deli na:
Iz upravnega odbora DUTB odpoklicali Juharta, namesto njega Tomaž Besek

Foto: Bobo - Sporno trgovanje z zemljišči je z vrha DUTB odneslo uglednega pravnika Miha Juharta.

Vlada je danes iz upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Razlog je zgodba s prodajo zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu.

Kot je po seji vlade povedal minister za finance Andrej Bertoncelj, je vlada sklep o odpoklicu Juharta sprejela na podlagi poročil, ki ugotavljajo, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov.

Vlada se je odločila za odpoklic predsednik upravnega odbora, ker je najbolj odgovorna oseba v DUTB in je odgovoren za usklajevanje med neizvršnimi in izvršnimi direktorji.

Z DUTB so sporočili, da Juhart "o razlogih za odpoklic z mesta predsednika upravnega odbora DUTB uradno še ni seznanjen, zato svojega odpoklica zaenkrat ne more komentirati".

Minister je napovedal, da bo vlada v kratkem imenovala še četrtega neizvršnega direktorja DUTB, je pa to v pristojnosti gospodarskega ministrstva.


Bertoncelj pričakuje, da se bo upravni odbor DUTB v novi sestavi v najkrajšem možnem času sestal, proučil gradivo in "določil nadaljnje korake oz. se opredelil do morebitnih ukrepov, če bodo po njihovi oceni potrebni".

V upravnem odboru sta trenutno poleg Juharta neizvršna direktorja še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela, izvršni direktorji pa so Imre Balogh, ki je glavni izvršni direktor, ter Andrej Prebil in Jože Jaklin.

Po poročanju portala Siol je Barba Silvela sicer v začetku novembra odstopil in naj bi bil delo pripravljen opravljati še tri mesece.

Juharta je s položaja odnesla prodaja zemljišča, na katerem švicarski Lonstroff gradi tovarno medicinskih elastomerov. DUTB je zemljišče družbi Svet Re prodala za dva milijona evrov, Svet Re pa Lonstroffu nekaj dni pozneje za tri milijone evrov.

Revizija naj bi po navedbah Siola ugotovila, da je DUTB posel opravila na hitro in malomarno, saj odgovorne osebe niso opravile ustreznih poizvedb, da so se pogoji posla spreminjali še po tem, ko je bil ta odobren, da so posel na DUTB potrdili kar po elektronski pošti ter da DUTB ni preverjala finančne sposobnosti kupca, podjetja Svet Re, saj ta v trenutku sklenitve posla ni imel denarja za plačilo kupnine.

Loading...