Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protestniki pred parlamentom so se znesli nad "Janšo" (FOTO)

Deli na:
Protestniki pred parlamentom so se znesli nad "Janšo" (FOTO)

Foto: Bobo

Tudi tokratni petek je na ulice slovenskih mest zvabil številne, predvsem protivladne protestnike. Tokrat so med drugim naslovili vse tiste, ki s svojo neaktivnostjo podpirajo po njihovem nevzdržno stanje v državi. Že znanim kritikam in zahtevam pa se je danes pridružila še zahteva po neodvisnih medijih in podpori preiskovalnemu novinarstvu. Na Trgu republike je "padla" tudi figura Janeza Janše.

Osrednje dogajanje v prestolnici se je znova razvilo na Trgu republike, ki je bil tudi tokrat neograjen, a močno okrepljen s policijskimi ekipami. Protivladni protestniki so tokratni protest zasnovali v obliki odprtega mikrofona, ki je omogočal, da je vsak izrazil svoje mnenje.

Govorci so se med drugim zavzeli za svobodo - gibanja, odločanja, združevanja in govora. Nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja, odnosu vlade do nevladnih organizacij in danes, po objavi predlogov več medijskih novel, tudi do medijev. Kritični so bili tudi do razmislekov o obvezni aplikaciji za sledenje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in vnovični uvedbi obveznih mask.

Protestniki s Primorske pa so bili ostri predvsem do zgodovinskega revizionizma in polaganja vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi, ki mu očitajo izdajstvo. Protestniki so povedali, da so prišli tudi iz Trsta, Čedada, Gorice in Trbiža.

Že tretjič (prvič so se pojavili na alternativni proslavi ob dnevu državnosti) so se zbrali tudi podporniki vlade, oblečeni v rumene jopiče. Kot je bilo videti na družbenih omrežjih, želijo med drugim simbolizirati glas konvencionalnih delavcev, na katere naj bi "marksistična internacionala" pozabila.

Na protestu pa so izražali predvsem nasprotovanje gibanju antifa in se opremljeni s slovenskimi zastavami zavzemali "za Slovenijo" ter sporočali, da domoljub ni fašist. Razvili pa so tudi transparent z ilustracijo, s katero so sporočali, da rdeča zvezda sodi v koš za smeti.


A da so "za Slovenijo" so sporočali tudi protivladni protestniki, ki so ugotavljali, da narod umetno deli politika. Rumenim jopičem pa sporočili, da antifašisti niso teroristi.

Zbrali so se tudi tokrat na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer pa so jim tokrat družbo delali udeleženci t. i. komične pred-akcije, ki so se zbrali na "rumeni maškaradi". Prišli so v pustnih kostumih in s tem "nastavili ogledalo politični maškaradi". Program so sooblikovali tudi nekateri znani kulturniki.

Protestniki so se odpravili tudi po ljubljanskih ulicah. Predvsem tisti na kolesih so obiskali sedeže koalicijskih strank. Po poročanju spletnega Dela so NSi očitali največjo dvoličnost, ker da v vladi sodeluje nekritično, DeSUS pa je zanje najbolj smrtonosna stranka, ker naj bi po njihovem prepričanju pustila umirati starostnike v domovih za ostarele.

Zaradi trenutne epidemiološke situacije so pobudniki tokrat priporočali uporabo koles in mask, česar se je veliko protestnikov tudi držalo. Med protestom pa so z iztegnjenimi rokami tudi preverili, če je med njimi dovolj velika razdalja.

V Mariboru so se protestniki ob 19. uri zbrali na Trgu svobode. Kot poroča spletni Večer, so se po mestu tudi tokrat sprehodili ob žvižgih, protestnih parolah in izrazih želja po spremembah v državni ureditvi. Znova jih je obiskal tudi Ivan Gale, uslužbenec zavoda za blagovne rezerve, ki je javno pričal o pritiskih na zavod pri nabavi medicinske opreme v času epidemije novega koronavirusa.

Iniciativa, ki je med epidemijo pozivala k protestom z balkonov, se potem premaknila na kolesa in sedaj s kolesi protestira proti fašizmu in nacionalizmu, tokrat sicer k protestom ni pozivala. Iz spletnih omrežij je razvidno, na prihodnji protest načrtujejo za začetek septembra in nato vsak mesec.