zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kakšno družbo potrebuje svet?

Deli na:
Kakšno družbo potrebuje svet?

Spreminjajoča se družba, digitalizacija in modernizacija zahtevajo nova znanja poklicev prihodnosti.

Številna delovna mesta, ki so pred časom veljala za varna, nezamenljiva in ugledna, postajajo avtomatizirana. Nove tehnologije močno spreminjajo naravo dela na vseh področjih in v vseh poklicih. Soočamo se z ogromnimi spremembami v naboru potrebnih in želenih spretnosti.

Družba 5.0

Globalizacija, avtomatizacija in digitalizacija ustvarjajo nove poklice na področjih interneta, velikih baz podatkov, umetne inteligence in profesionalizacije medčloveških odnosov. Tehnologija 21. stoletja vpliva na zasebnost, izobraževanje, delo in odnose. Kakšno družbo potrebuje svet?

»Poznavanje družbe, razumevanje sprememb v njej, človekovo odzivanje na tehnološke, informacijske in vse druge novosti v hitro spreminjajočem se svetu so ključni, če ga želimo spreminjati na bolje,« pravi prof. dr. Monika Kalin Golob, dekanja Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL FDV), in pri tem dodaja: »Da je to mogoče in nujno, potrjujejo naši diplomanti in diplomantke. Iz dobrih študijskih temeljev so razvili kariere, zaradi katerih živijo polno ter prispevajo k razvoju in blaginji naše družbe.«

Fakulteta za družbene vede se s prenovljenimi programi odziva na aktualne družbene razmere


Fakulteta za družbene vede v študijskem letu 2020/2021 odpira novo poglavje s povsem prenovljeno strukturo študija 3 + 2 (tri leta za dodiplomski + dve za magistrski študij), ki bo v celoti zamenjala dosedanje programe po modelu študija 4 + 1. Prenova je bila vsebinska ter je vključila različne analize, izkušnje in evalvacije desetletnega izvajanja bolonjskih programov. Od samega začetka je potekala v tesnem pogovoru s študenti, diplomanti in delodajalci. Vsebinsko obogateni in aktualizirani programi so mednarodno konkurenčni, hkrati pa kot osrednjo in pomembno prednost študija na Fakulteti za družbene vede ohranjajo interdisciplinarnost.

Zakaj je družboslovje tako pomembno za prihodnost?

Prihodnost zahteva sodelovanje različnih področij, sodobni svet prinaša nove interdisciplinarne izzive. Poglobljeno družboslovno znanje in poznavanje vedno svežih spoznanj mladih disciplin sta pomembna za uspešno reševanje globalnih družbenih težav v spreminjajoči se družbi digitalizacije in tehnoloških sprememb. Pomembno je, da se pri izbiri študija osredotočimo na prihodnost, na programe, ki jo z vsebinami odražajo ter so prilagojeni zahtevnemu in dinamičnemu trgu dela.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje trg 21. stoletja?

Po navedbah Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje bodo obstali in se razvijali poklici, ki so usmerjeni v delo z ljudmi, česar vsaj z današnjim znanjem avtomatizacija še ne more nadomestiti. Delodajalci bodo povečano iskali mehke veščine.

»Programi UL FDV študentkam in študentom ob temeljnih družboslovnih konceptih razvijajo sposobnost kritičnega razmišljanja, strokovnega pisanja in nastopanja, informacijske pismenosti, etičnega presojanja in aktivnega zavzemanja za pravično družbo,« je zakjučila dekanja.  

Več o študiju na UL FDV na informativnih dnevih 12. in 13. februarja.