stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proračun ni vreča brez dna, vlada ne bo podprla univerzijade

Deli na:
Proračun ni vreča brez dna, vlada ne bo podprla univerzijade

Foto: Arhiv Reporterja

Že 6,5 milijona evrov je država namenila Univerzijadi, a v tako slabo pripravljen projekt ni več vredno vlagati denarja, je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk razložil, zakaj vlada ne bo podprla zimske Univerzijade 2013.

Odpoved podpore je tudi signal organizatorjem evropskega prvenstva v košarki, pravi Turk, ki pa dodaja, da sta si projekta le precej različna in ne odreka podpore Eurobasketu.

Ne univerzijadi

Vlada je na današnji seji sklenila, da ne bo več zagotavljala finančnih sredstev za organizacijo zimske univerzijade 2013 v Mariboru. Kot je po seji povedal resorni minister Žiga Turk, je vlada ugotovila, da so bile priprave na projekt nezadostne, država pa za slabo pripravljene in slabo vodene projekte v sedanjih finančnih razmerah nima denarja.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turk je spomnil, da je državni zbor leta 2008 sprejel sklep, da bo država za izvedbo zimske univerzijade iz proračuna zagotovila kotizacijo in do 30 odstotkov potrebnih sredstev za celoten dogodek. Od takrat naprej je država svojo besedo držala in plačala kotizacijo v višini tri milijone evrov ter namenila okoli 3,3 milijona evrov za dograditev in obnovo športnega centra na Rogli. Drugih pripravljenih investicijskih programov in kandidatur za projekte ni bilo, je dejal Turk.


Kot je pojasnil, je bila vlada danes pred odločitvijo, ali naj potrdi, da je pripravljena še naprej zagotavljati 30-odstotno sofinanciranje projekta, kar bi glede na pomanjkanje pripravljenih projektov pomenilo predvsem financiranje športnega dogodka kot takega, ali pa da ugotovi, da ni verjetno, da bi 70 in več odstotkov preostalih potrebnih sredstev res našli pri drugih udeležencih v projektu.

"Na podlagi prejetih informacij in prihajajočega rebalansa proračuna ter varčevanja v državi smo se odločili, da ne podaljšujemo upanja ter da jasno povemo, da bi v obstoječi finančni situaciji v državi in Evropi ter v času, ko se tudi večje države odpovedujejo kandidaturam za velike športne dogodke, bilo neodgovorno vlagati nadaljnja javna sredstva v tako slabo pripravljen projekt," je bil jasen pristojni minister.