zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Profesorske pogodbe ne smejo biti tajne

Deli na:
Profesorske pogodbe ne smejo biti tajne

Foto: Bobo

Informacijski pooblaščenec je sklenil, da morajo fakultete medijem razkriti avtorske in podjemne pogodbe, ki jih imajo ali so jih imele sklenjene s profesorji. Pooblaščenec namreč ugotavlja, da so omenjene pogodbe informacije javnega značaja. Fakultete lahko sicer zoper odločbo Informacijskega pooblaščenca sprožijo upravni spor.

Na Informacijskega pooblaščenca se je namreč obrnilo več novinarjev, ki jim nekatere fakultete niso želele posredovati kopij avtorskih in podjemnih pogodb, ki jih imajo oziroma so jih imele sklenjene z nekaterimi profesorji.

Zdaj je pooblaščenec odločil, da so fakultete prosilcem, ki so zaprosili za pogodbe, te dolžne posredovati, in sicer v 31 dneh od vročitve odločbe. Prekriti morajo le najobčutljivejše osebne podatke, pri nekaterih podjemnih (ne pa tudi avtorskih) pogodbah pa tudi neto znesek izplačila.

Informacijski pooblaščenec v odločbi ugotavlja, da dejstvo, da določena dejavnost organa ni financirana neposredno iz proračuna, še ne pomeni, da v tem delu ne gre za javno službo. Fakultete so namreč razkritje pogodb zavračale prav z argumentom, da gre pri dejavnosti, na katero se nanašajo pogodbe, za njihovo tržno dejavnost.

Po ugotovitvah pooblaščenca se javna služba tudi sicer ne izvaja zgolj v okviru rednega delovnega razmerja, temveč tudi v okviru drugega pogodbenega razmerja, na primer avtorskih pogodb in pogodb o delu. "Navedene dejavnosti organa nedvomno sodijo v javno službo organa, kar pomeni, da dokumenti, ki nastanejo pri opravljanju teh dejavnosti, sodijo v delovno področje organa," ugotavlja pooblaščenec.

Fakultete so se pri zavrnitvi razkritja pogodb sklicevale tudi na to, da naj bi bili podatki o izplačanih honorarjih posameznikom osebni podatek. Informacijski pooblaščenec pa ugotavlja, da je razkritje teh podatkov dopustno, saj gre za podatke o porabi javnih sredstev.

Problematika avtorskih in podjemnih pogodb je postala aktualna spomladi, ko je Komisija za preprečevanje korupcije objavila podatke o višini honorarjev, ki so jih posamezniki iz javnega sektorja dobili izplačanih v zadnjih 11 letih na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb.

Zaradi tega je marca tudi odstopila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je z avtorskimi honorarji v zadnjih 12 letih zaslužila več kot 636.000 evrov.

Med prejemniki najvišjih honorarjev so bili profesorji na fakulteti za upravo, ekonomski fakulteti in fakulteti za organizacijske vede. Na slednji so bili pogodbe pripravljeni takoj razkriti javnosti, medtem ko so na ekonomski fakulteti in fakulteti za upravo slednje zavrnili.