pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi Slovenci smo se vse bolj pripravljeni postaviti za pravico do zasebnosti

Deli na:
Tudi Slovenci smo se vse bolj pripravljeni postaviti za pravico do zasebnosti

Foto: Reuters

Informacijski pooblaščenec je včerajšnji evropski dan varstva osebnih podatkov obeležil s prireditvijo Praktikum varstva osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je dejala, da vsako leto dobijo več zaprosil za mnenje in prijav ter da smo se vse bolj pripravljeni "angažirati v bran svoje pravice do zasebnosti".

"Veseli nas, da smo se ljudje vedno bolj pripravljeni angažirati v bran svoje pravice do zasebnosti. Hkrati pa tudi upravljavci vedno bolj odgovorno ravnajo z našimi osebnimi podatki," je poudarila Prelesnikova.

Spomnila je, da v Sloveniji obeležujemo deset let zakona o varstvu osebnih podatkov. "Deset let zakona v praksi pomeni deset let dvigovanja zavesti posameznikov in upravljavcev zbirk osebnih podatkov o pomenu varstva zasebnosti," je dejala.

Udeležencem na včerajšnji prireditvi Praktikum varstva osebnih podatkov v Ljubljani so med drugim predstavili, kako uporabljati splet in elektronsko pošto, kdaj in kako lahko pogledajo svoj zdravstveni karton in kako se izognejo nadlegovanju po telefonu. Pozornost so tokrat še zlasti namenili starejšim.

"Kdaj smo se nazadnje vprašali, koliko nam pomeni naša zasebnost?" so v vabilu na prireditev povprašali pri informacijskem pooblaščencu. "Sploh vemo, da se beleži prav vsako oglašanje na mobilnik, plačevanje s kartico, obisk zdravnika ali knjižnice? Smo pred kratkim izpolnili anketo in povedali svoje podatke v zameno za majhno nagrado? Smo previdnejši ali smo se pravici do zasebnosti že odpovedali," sprašujejo.

Na prireditvi so podelili tudi nagrade za dobro prakso na področju varstva osebnih podatkov. Letošnji prejemnik nagrade za dobro prakso v javnem sektorju je sektor za nastanitev, oskrbo in integracijo urada za migracije. Ta deluje v okviru direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo na ministrstvu za notranje zadeve, so sporočili z ministrstva.

Informacijski pooblaščenec je v okviru rednega pregleda zakonitosti obdelave in zavarovanja osebnih podatkov na nacionalni ravni v tem sektorju ugotovil izkazano visoko raven pri razumevanju koncepta varstva osebnih podatkov, so zapisali na ministrstvu.

Evropski dan varstva osebnih podatkov, ki so ga tokrat obeležili devetič, je razglasil Svet Evrope ob podpori Evropske komisije.