polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Slovenija

Prodaja Abanke ob vse večjih političnih pritiskih prehaja v sklepno fazo

Deli na:
Prodaja Abanke ob vse večjih političnih pritiskih prehaja v sklepno fazo

Abanka (fotografija je simbolična). - Foto: Arhiv Svet24

SDH, ki vodi postopek v imenu države, od zainteresiranih kupcev neuradno danes pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami, o njih pa naj bi nadzorniki SDH odločali v ponedeljek.

Uradnih informacij o poteku prodaje tretje največje banke v državi ni, po neuradnih navedbah Financ pa naj bi zainteresirani kupci poslali svoje končne ponudbe. Njihovo odpiranje in odločitev o izboru kupca za Abanko in o prodaji še 10-odstotnega deleža NLB sta predvidena za ponedeljek, ko bodo zasedali nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Ti lahko sami odločijo o prodaji, lahko pa odločitev o tem prepustijo vladi kot skupščini SDH. Med politiki se je vnovična razprava o tem, ali naj Slovenija izpolni zavezo Evropski komisiji, ki bi jo morala izvršiti do konca tega meseca, razvnela po javni objavi ovadbe proti svetu Banke Slovenije, ki se je konec leta 2013 odločil za domnevno preobsežno sanacijo bank.

Razprava je podobna kot pred prodajo Nove KBM in delne prodaje NLB. Slovenija je zavezo komisiji v zameno za odobreno državno pomoč ob sanaciji bank glede Nove KBM izpolnila, glede NLB pa ima še dolg - do konca leta mora prodati še 10 odstotkov banke. Po navedbah nekaterih medijev naj bi se prodaja znanemu kupcu izvršila v kratkem.

Za Abanko naj bi se potegovale Nova KBM skupaj z lastnikom skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v postopku nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, ter srbska AIK banka, ki je na slovenski bančni trg vstopila pred kratkim z nakupom Gorenjske banke. Po neuradnih navedbah nekaterih medijev naj bi bila najbližje ciljni črti Nova KBM.

loading...
Loading...