IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 23. avgusta

sladoled uvodna Svet24.si

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

reševanje jamarja Svet24.si

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, ...

rakun v avtomatu Svet24.si

FOTO: Nekdo je ropal avtomat za prigrizke, ...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Slovenija

Prodaja Abanke ob vse večjih političnih pritiskih prehaja v sklepno fazo

Deli na:
Prodaja Abanke ob vse večjih političnih pritiskih prehaja v sklepno fazo

Foto: Arhiv Svet24 - Abanka (fotografija je simbolična).

SDH, ki vodi postopek v imenu države, od zainteresiranih kupcev neuradno danes pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami, o njih pa naj bi nadzorniki SDH odločali v ponedeljek.

Uradnih informacij o poteku prodaje tretje največje banke v državi ni, po neuradnih navedbah Financ pa naj bi zainteresirani kupci poslali svoje končne ponudbe. Njihovo odpiranje in odločitev o izboru kupca za Abanko in o prodaji še 10-odstotnega deleža NLB sta predvidena za ponedeljek, ko bodo zasedali nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Ti lahko sami odločijo o prodaji, lahko pa odločitev o tem prepustijo vladi kot skupščini SDH. Med politiki se je vnovična razprava o tem, ali naj Slovenija izpolni zavezo Evropski komisiji, ki bi jo morala izvršiti do konca tega meseca, razvnela po javni objavi ovadbe proti svetu Banke Slovenije, ki se je konec leta 2013 odločil za domnevno preobsežno sanacijo bank.

Razprava je podobna kot pred prodajo Nove KBM in delne prodaje NLB. Slovenija je zavezo komisiji v zameno za odobreno državno pomoč ob sanaciji bank glede Nove KBM izpolnila, glede NLB pa ima še dolg - do konca leta mora prodati še 10 odstotkov banke. Po navedbah nekaterih medijev naj bi se prodaja znanemu kupcu izvršila v kratkem.

Za Abanko naj bi se potegovale Nova KBM skupaj z lastnikom skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v postopku nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, ter srbska AIK banka, ki je na slovenski bančni trg vstopila pred kratkim z nakupom Gorenjske banke. Po neuradnih navedbah nekaterih medijev naj bi bila najbližje ciljni črti Nova KBM.

Loading...