dejan-vunjak Dobra karma

9 let po Brendijevi smrti njegov sin še vedno ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

ales-primc_bobo Reporter.si

Zakaj "minister za otroke in družine v senci" ...

kombi, spanec, vročina Svet24.si

Kaj nas čaka? Primorci bodo morda ponoči težje ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

Šef SDH Škof o Petrolu: Ne vidim razloga za menjavo nadzornikov

Deli na:
Šef SDH Škof o Petrolu: Ne vidim razloga za menjavo nadzornikov

Sedež uprave Petrola v Ljubljani. - Foto: Bobo

Slovenski državni holding (SDH) za zdaj ne vidi razlogov za predlog menjave nadzornikov Petrola, je za STA povedal predsednik uprave SDH Gabrijel Škof. Po njegovih besedah se uprava SDH sicer še odloča o ravnanju na skupščini prihodnji teden. Glede predloga o izredni reviziji je medtem dejal, da je ta po oceni SDH zastavljen široko.

Škof je v pogovoru za STA, ki bo v celoti objavljen predvidoma v petek, povedal, da je ravnanje upravljavca državnih naložb glede Petrola odvisno od pojasnil na skupščini, ki je sklicana za četrtek prihodnji teden.

Težko pa trenutno reče, ali bodo delničarji dobili več informacij od teh, ki jih je nadzorni svet podjetja že predstavil javnosti. "Ali lahko pričakujemo kakšna bistvena nova dejstva glede na to, kar je bilo objavljeno v različnih medijih, tudi tisto, kar ni bilo namenjeno za javno objavo, je v tej fazi težko reči," je dejal.

Po sporazumnem odhodu prejšnje uprave ima nadzorni svet nalogo imenovati novo upravo. "Na vprašanje, ali bo prišlo do sprememb v nadzornem svetu, je v tem trenutku praktično nemogoče odgovoriti," je povedal.

Delničarji Petrola bodo sicer na skupščini na zahtevo družb Vizija Holding in Vizija Holding Ena poslovneža Darija Južne, ki imata v lasti skupno 6,135 odstotka kapitala, odločali o predlogu, da posebni revizor pregleda posle Petrola v zadnjih petih letih. Po predlogu bi revizija med drugim ugotavljala morebitno odškodninsko in kazensko odgovornost takratne uprave.

Škof je ocenil, da je predlog za posebno revizijo široko zastavljen in iz njega ni razvidno, ali gre za konkretne sume ali le za splošno oceno, da je treba opraviti revizijo.SDH tako od predlagateljev pričakuje, da konkretneje opredelita predmet revizije. "Naše mnenje je, da se moramo pogovoriti o okvirih revizije, kajti tako široko zastavljena revizija lahko pomembno vpliva na stroške in resurse v podjetju", je dejal Škof.

Izredno skupščino Petrola je sicer zahteval prav SDH, da bi delničarji dobili podrobnejšo informacijo o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika uprave Tomaža Berločnika ter članov uprave Roka Vodnika in Igorja Stebernaka. Nadzorni svet Petrola pod vodstvom Nade Drobne Popovič je namreč 24. oktobra s trojico sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Berločnik je upravo Petrola vodil od leta 2011, Vodnik je bil v upravi od leta 2009, Stebernak pa od leta 2015.

Vodenje uprave je po odhodu prejšnje uprave začasno prevzela Drobne Popovčeva, v upravo so imenovali tudi direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković, v upravi pa je ostala delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Sporazum je dvignil precej prahu tudi v javnosti, ki do zdaj tako kot delničarji Petrola ni dobila natančnih pojasnil, zakaj je do predčasnega prenehanja dela prejšnje uprave, ki je veljala za uspešno, prišlo. Nadzorniki so sicer objavili nekaj pojasnil, v splošnem pa je bilo kot razlog navedeno, da je prišlo do razhajanja med upravo in nadzornim svetom glede izvajanja Petrolove strategije.

To razhajanje naj bi se nanašalo na predloge uprave, katerih potrditev bi pomenila bistveno odstopanje od strategije, pri čemer pa uprava nadzornemu svetu ni predložila verodostojnih gradiv za odločanje. Med drugim se je omenjalo načrte o prevzemih v državah nekdanje Jugoslavije in vstopa v slovenski podjetji Nomago in Avantcar, ki delujeta na področju mobilnosti.

Loading...