stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primorske novice: Osumljenec dvojnega umora na Krasu naj bi dejanje storil v stanju zmanjšane prištevnosti

Deli na:
Primorske novice: Osumljenec dvojnega umora na Krasu naj bi dejanje storil v stanju zmanjšane prištevnosti

V napadu z nožem naj bi po prvih poročilih ugasnili dve življenji. - Foto: Reuters

Izvedenec psihiatrične stroke, ki je po nalogu sodišča pregledal 35-letnega osumljenca dvojnega umora na Krasu, naj bi ugotovil, da osumljeni v času kaznivega dejanja ni bil neprišteven, temveč zmanjšano prišteven. Iz koprskega pripora je bil sicer premeščen v mariborsko enoto forenzične psihiatrije, poročajo Primorske novice.

Petintridesetletnik je po ugotovitvah policije 20. marca v vasi Lukovec pri Štanjelu z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je za Primorske novice potrdila, da so prejeli izvedensko mnenje psihiatrične stroke, pa tudi obvestilo o premestitvi osumljenega v mariborsko enoto forenzične psihiatrije. Tam pripor prestajajo osumljeni, ki imajo duševne motnje in druge podobne zdravstvene težave. Kaj je ugotovil sodni izvedenec, uradno ni znano, neuradno pa osumljeni v času kaznivega dejanja menda ni bil neprišteven, temveč zmanjšano prišteven.

Na sodišču so za časnik pojasnili, da je tožilstvo že predlagalo, da v preiskavi izvedenca psihiatrične stroke še dodatno zaslišijo, pojasnil bo tudi razloge za premestitev obdolženca. Zaslišali ga bodo prihodnji teden.


Odvetnik osumljenega po uradni dolžnosti Gorazd Gabrič je za časnik povedal, da je po prejemu izvedenskega mnenja psihiatrične stroke sodišču predlagal dopolnitev mnenja, zlasti glede novih dejstev oziroma premestitve v Maribor.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij razlogov za premestitev niso mogli pojasniti zaradi varstva osebnih podatkov, piše časnik. Osumljeni je bil v koprskem priporu od sredine marca. Preiskovalna sodnica je zanj po šesturnem zaslišanju odredila pripor in takoj odredila izvedensko mnenje psihiatrične in psihološke stroke.

Primorske novice še poročajo, da je bil v enoto forenzične psihiatrije v Mariboru premeščen tudi 30-letnik, ki je osumljen, da je 11. maja v domači hiši umoril in obglavil svojega 59-letnega očeta. Izvedensko mnenje naj bi po neuradnih podatkih potrdilo sume, da je kaznivo dejanje storil v stanju neprištevnosti. Tudi v tem primeru se sodna preiskava končuje, še poroča časnik.

Izolan, ki je bil v preteklosti dvakrat sprejet na psihiatrično zdravljenje, je zavračal sodelovanje v preiskavi. Nekaj dni pred umorom je center za obveščanje prejel klic iz hiše, kjer se je kasneje zgodil umor, v katerem je anonimni klicatelj sporočil, da "ostajata še dve uri do umora". Policisti so istega dne v razgovoru z očetom osumljenca ugotovili, da je klic najverjetneje opravil njegov sin. 59-letnik je tedaj povedal, da bo sam poskrbel, da sina odpelje k psihiatru.