UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Slovenija

Pričakovano - Türk bo znova kandidiral za predsednika

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je v videonagovoru na svoji spletni strani napovedal, da bo na letošnjih jesenskih predsedniških volitvah vnovič kandidiral za predsedniško funkcijo. Kot je poudaril, je nestrankarski predsednik in bo nestrankarski kandidat za drugi predsedniški mandat.

Kot je pojasnil, namerava kandidirati kot kandidat državljank in državljanov, "z listo podpornikov iz vseh delov Slovenije in vseh delov družbe". Za vložitev kandidature potrebuje podpise najmanj 5000 volivcev.

Povedal je, da se je pred odločitvijo obširno posvetoval in da so mu mnogi dejali, da je njegova kandidatura za drugi mandat naravna in pričakovana. "Mnogi so opazili, da se ves čas opravljanja funkcije iskreno in po najboljših močeh trudim za dobro naših ljudi, za skupno dobro naše domovine," je dejal Türk v videonagovoru.

Poudaril je, da je vselej ravnal načelno, po svoji vesti in s polno odprtostjo do javnosti. Čeprav bo nestrankarski kandidat, pa je vselej pripravljen na sodelovanje "z vsemi strankami in z vsemi ljudmi dobre volje za dobro Slovenije", je dodal.

Türk je dejal še, da živimo v časih, ki zahtevajo veliko naporov in da morajo biti bremena za izhod iz krize razporejena pravično. "Ohraniti in okrepiti moramo take temeljne družbene vrednote, kot so solidarnost, pomoč sočloveku, ustvarjalnost in sposobnost za premišljeno tveganje. Ohraniti moramo načelo socialne države in ga razvijati skladno z zahtevami časa," je dejal predsednik.

Ob tem je izpostavil, da potrebujemo strpno, umirjeno in racionalno politično razpravo. "Okrepiti moramo načelo vladavine prava in odpraviti korupcijo. Razviti moramo ustrezno medgeneracijsko solidarnost. Mladim moramo odpreti boljše perspektive za izobraževanje in za zaposlitev. Starejšim moramo zagotoviti pogoje za varno in dostojanstveno starost," je še dodal.

Prepričan je, da moramo Sloveniji zagotoviti položaj med najbolj razvitimi, uspešnimi in pravičnimi državami sveta. Ob tem se zaveda, da so to zahtevne naloge, a je prepričan, da jih zmoremo. "Potrebujemo pa več zaupanja vase in v sodržavljane, več samozavesti in optimizma. Temu je posvečeno moje sedanje delo in moja kandidatura za drugi mandat na položaju predsednika republike," je dejal ob najavi kandidature.

Danilo Türk se je rodil v Mariboru 19. 2. 1952, je doktor prava in nekdanji diplomat. Med drugim je bil prvi veleposlanik Slovenije pri OZN, za predsednika države pa je bil leta 2007 v drugem krogu izvoljen z dobrimi 68 odstotkov glasov, njegov protikandidat Lojze Peterle jih je dobil slabih 32.

Türkov mandat je med drugim zaznamovala tudi ustavna obtožba, ki jo je zoper njega zaradi odlikovanja Tomaža Ertla vložila SDS, a ta ni bila izglasovana.

Do sedaj je kandidaturo obelodanil še Milan Zver, kandidat SDS.