Revija Reporter
Slovenija

Pritožbe zaradi spolnega nadlegovanja: Igorja Pribaca dekan naj ne bi hotel pustiti samega s študentkami v kabinetu

Nenad Glücks
3 4.050

20. feb. 2021 6:00 Osveženo: 9:54 / 20. 2. 2021

Deli na:

Igor Pribac

Bobo

Še pred zadnjo afero z očitki o spolnem nadlegovanju naj bi na Filozofski fakulteti oziroma na ravni univerze na podlagi prijav zoper dr. Igorja Pribaca že izvedli disciplinski postopek. A dekan dr. Roman Kuhar je, kot pravijo, tedaj odločil zgolj, da mora biti na izpitih ob profesorju prisoten še kdo od zaposlenih.

Kot je znano, je filozof dr. Igor Pribac izgubil naziv izrednega profesorja na Filozofski fakulteti zaradi prijav o spolnem nadlegovanju študentk. Izvedeli smo, da so k temu na senatu Univerze v Ljubljani po Pribčevi pritožbi zoper sklep senata Filozofske fakultete dodali še oceno, da ni imel dovolj znanstvenih objav in raziskovalnega dela. Pribac zanika tako očitke o spolnem nadlegovanju kot tudi to o premalo doseženih »znanstvenih točkah«.

Toda po besedah naših virov je precej negativno vlogo odigral dekan te fakultete dr. Roman Kuhar. Pojasnili so, da je Kuhar v preteklosti na račun profesorja že prejel pritožbe glede spolnega nadlegovanja. Pri čemer naj bi tedaj zgolj odločil, da mora biti pri izpitih ob profesorju prisoten še kdo od zaposlenih na FF, sicer pa da lahko nadaljuje z delom. Tak naj bi bil zaključek disciplinskega postopka.

Ali to drži, smo vprašali dr. Kuharja. Pravi, da vsi postopki v zvezi s prijavami glede domnevnega nadlegovanja, trpinčenja ali spolnega nadlegovanja v skladu s pravilnikom o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih na Univerzi v Ljubljani potekajo na univerzi in ne na fakulteti. »V času svojega dekanstva sem prejel tri prijave zaradi različnih oblik neprimernega ravnanja, pri čemer poudarjam, da pri nobeni ni šlo za ravnanja, ki bi pomenila kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, kot jih določa kazenski zakonik«.

Dodal je, da so bili v dveh primerih pretečeni roki, ki jih za različne delovnopravne sankcije določa zakon o delovnih razmerjih. Pri vseh treh prijavah so na fakulteti nemudoma sprožili ustrezne postopke v skladu z univerzitetnim pravilnikom. Ta določa vzpostavitev tričlanske komisije. Komisija je po opravljenih pogovorih z vpletenimi svoje ugotovitve podala rektorju in v vseh treh primerih na osnovi tega predlagala sorazmerne ukrepe, ki so biti tudi sprejeti.

Dr. Pribac je glede prej zapisanega dejal le, da so v tem vsebovane neresnične podmene.