Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Dobovi odkritje spominske plošče jezikoslovcu Toporišiču

Deli na:
Pri Dobovi odkritje spominske plošče jezikoslovcu Toporišiču

Foto: Bobo

Na hiši Toporišičevih na Mostecu pri Dobovi bodo danes ob 10. uri odkrili spominsko ploščo predlani umrlemu jezikoslovcu, akademiku in profesorju Jožetu Toporišiču. Slavnostni govornik bo predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd. Plošča je nastala na pobudo programskega odbora Toporišičevega leta.

Predstavnica civilne pobude v spomin dr. Jožeta Toporišiča iz Mosteca in programskega odbora Toporišičevega leta Irene Majce je za STA povedala, da so njegovi sovaščani, ki so zelo ponosni na jezikoslovčevo delo, zadnje leto med njegovima rojstnima dnevoma razglasili za Toporišičevo leto.

S preimenovanjem dobovske osnovne šole v Osnovno šolo dr. Jožeta Toporišiča so ga začeli lani, v domači brežiški občini pa so pripravili še vrsto drugih prireditev in strokovnih posvetov.

V kratkem bodo izdali zbornik enega od lanskih posvetov, spominsko poštno znamko in spominsko pisemsko ovojnico, prizadevajo si tudi za postavitev Toporišičevega doprsja v Ljubljani, predvidoma na tamkajšnji Vegovi ulici.

Med glavnimi prireditelji Toporišičevega leta so brežiški Posavski muzej, Knjižnica Brežice, Občina Brežice in omenjena civilna pobuda, katere glavna cilja sta ohranjanje Toporišičevega poslanstva in skrb za materni jezik, je še povedala Majcetova.

Jože Toporišič se je leta 1926 rodil na Mostecu pri Dobovi oziroma Brežicah. Med letoma 1941 in 1945 je bil v prisilnem izseljenstvu v različnih taboriščih tedaj še nemške Šlezije, nekaj časa tudi na Poljskem. Po maturi na klasični gimnaziji je med letoma 1947 in 1952 v Ljubljani študiral slovenski in ruski jezik s književnostjo.

Med letoma 1954 in 1965 je bil lektor slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Zagrebu, vmes eno leto štipendist Humboldtove ustanove v Hamburgu, kjer je preučeval eksperimentalno fonetiko ter leta 1963 doktoriral.

V Ljubljani je leta 1966 postal docent, leta 1970 pa izredni profesor za slovenski knjižni jezik. Med letoma 1976 in 1996 je bil predstojnik katedre za slovenski knjižni jezik in stilistiko.

Kot lektor slovenščine je v Zagrebu sodeloval pri sekciji za literarno teorijo in bil dejaven pri lingvistični sekciji Hrvaškega filološkega društva. Od leta 1955 je imel lektorate slovenščine na poletnih seminarjih za tuje slaviste v Splitu, Zadru in Zagrebu, od leta 1965 tudi v Ljubljani. Posamezna predavanja je imel tudi na tujih univerzah. Umrl je decembra 2014.