mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Joseph A. Mussomeli: veleposlanik, ki bi ga nekateri radi kar nagnali

Deli na:
Joseph A. Mussomeli: veleposlanik, ki bi ga nekateri radi kar nagnali

Foto: Primož Lavre

Mineva četrto leto, odkar je na položaju ameriškega predstavnika v Sloveniji veleposlanik Joseph Adamo Mussomeli. Kot že večkrat v svojem mandatu je prejšnji teden z odkritjem spominske plošče v spomin slovenskim žrtvam totalitarnih režimov pred veleposlaništvom ZDA v Ljubljani razburkal notranjepolitično prizorišče. In to kljub besedam na plošči, ki bi v normalnih državah lahko kvečjemu utrdile odnose z ZDA, ne pa jih skalile.

Na plošči piše, da ZDA žalujejo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod fašizmom, nacizmom in komunizmom, ter izkazujejo čast vsem, ki se trudijo za narodno spravo. Piše še, da slavijo vse Slovence, ki se borijo za ohranitev slovenske neodvisnosti in njene identitete ter spoštujejo pogum, sočutje in dostojanstvo slovenskega naroda. Plošča pomeni sramoto, toda ne sramoto za Američane, pač pa za Slovence, ki v vseh letih formalne demokracije niso mogli postaviti spomenika ali plošče nacionalnega pomena s podobnim sporočilom. Prav zaradi tega je prav in potrebno, da nas na to tudi tako spomnijo tujci.

Dobronamerna gesta Mussomelija je pričakovano naletela ne le na gluha ušesa, ampak celo na agresivni odpor pri varuhih »pridobitev« komunistične revolucije. Oglasil se je novi predsednik Zveze združenj borcev Tit Turnšek, ki je prišel na dan z bizarno idejo, da bi morala Slovenija razmisliti o našem zavezništvu v Natu. Če gre pri plošči za uradno stališče ZDA, bi morali članstvo v zavezništvu zamrzniti in se umakniti iz misij. Če pa gre za idejo Mussomelija, bi ga Turnšek zaradi »kršenja diplomatskih konvencij« kar odpoklical, torej nagnal.

Tako bi žal storilo še mnogo Slovencev, med drugimi tudi nekdanji predsednik Danilo Türk, za katerega je Mussomeli zelo jasno dejal, da ni primeren za funkcijo generalnega sekretarja OZN, za to bi lahko naštel več razlogov. Med njimi zaradi Türkove izjave, da so množična grobišča drugorazredna tema. S to in drugimi izjavami je po mnenju Američana od sebe odtujil polovico Slovencev. Ali pa s Türkovo kritiko papeškega nuncija. Seveda veleposlanik ve, da je tudi ta bivši predsednik eden varuhov »pridobitev« revolucije in se zaveda njihovega odziva na takšne izjave. Vseeno jih daje, nedvomno ob strinjanju svoje vlade.

Spoznal je tudi, da je Slovenija država s temeljitim dolgoletnim medijskim pranjem možganov, kar je med drugim povzročilo, da so Slovenci po mednarodni raziskavi med tistimi državami, kjer imajo najbolj odklonilen odnos do ameriške vlade. Celo bolj odklonilen, kot ga imajo Iranci!?

Žal takšnega ameriškega veleposlanika, ki se mu je triletni mandat iztekel že avgusta lani, vendar so mu ga podaljšali, ker zunanje ministrstvo ZDA še ni izbralo njegovega naslednika, še nismo imeli. Vprašanje je tudi, ali bo novi veleposlanik tako dobro začutil utrip naše države. Mussomeli je bil rojen leta 1952 v New Yorku. Po srednji katoliški šoli je doštudiral na kolidžu Trenton iz politologije. Leta 1978 je opravil doktorat iz prava na univerzi Rutgers. Po tem je bil pravni referent na prizivnem sodišču v New Jerseyju, kasneje je delal kot namestnik vodje pravne službe v zvezni državi New Jersey. Z delom na zunanjem ministrstvu je začel 1980., kot diplomat je zastopal ZDA v Egiptu, na Filipinih, na Šrilanki, v Maroku, Bahrajnu, Kambodži in Afganistanu. Poročen je s Sharon Flack Mussomeli, upokojeno uslužbenko ameriškega zunanjega ministrstva, s katero imata tri otroke: Isaaca, Alessio in Thomasa. Uživa v pisanju pesmi, dramskih delih, sprošča se s sprehodi, igranjem golfa, tenisa in z balinanjem. Med drugim ga odlikuje odličen smisel za humor in samoironijo, kar je tudi med diplomati redka lastnost.