Revija Reporter
Svet

FOTO: Iz Jasenovca odstranili ploščo s pozdravom Za dom spremni

STA

7. sep. 2017 16:47 Osveženo: 16:53 / 07. 9. 2017

Deli na:

Iz Jasenovca so odstranili spominsko ploščo enajstim umrlim pripadnikom hrvaških obrambnih sil (Hos), na kateri je zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni.

Po dogovoru z vlado bodo ploščo prestavili približno deset kilometrov stran v mesto Novska, so potrdili veterani Hosa na današnji novinarski konferenci v Zagrebu.

Veterani Hosa so izrazili zadovoljstvo, ker so se v pogovorih s predstavniki hrvaške vlade dogovorili, da bodo ploščo prestavili v izvirni obliki. Ploščo bodo v popoldanskih urah postavili v Novski ob spominskih ploščah za druge hrvaške vojaške enote, ki so se borile na tem območju v začetku 90. let.

Spominsko ploščo Hosa v Jasenovcu so postavili novembra lani, nekaj tednov kasneje pa so se začele burne razprave v hrvaški družbi o postavitvi ustaškega pozdrava nedaleč nekdanjega koncentracijskega taborišča, v katerem so ustaši ubili najmanj 83.000 ljudi.

Veterani Hosa so danes poudarili, da je hrvaško ministrstvo za javno upravo znova pripravilo rešitev, s katero je potrdilo legalnost statuta in grba Hosa, v katerih se nahaja ustaško geslo Za dom spremni. Tako bodo vsa združenja veteranov Hosa lahko zakonito uporabljala sporno geslo, ki je bilo "zmagovalno" v domovinski vojni na Hrvaškem, je pojasnil nekdanji poveljnik Hosa Anto Đapić. Kot je dodal, je "Za dom spremni hosovski in ne ustaški pozdrav".

Na novinarski konferenci so nekateri tudi danes navzoče pozdravili z Za dom spremni, ko so govorili sodobni Hrvaški, pa so uporabljali sintagmo "neodvisna država Hrvaška", ki tudi nedvoumno spominja na ustaško NDH iz časov druge svetovne vojne.

Medtem je podpredsednik hrvaške vlade ter minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Predrag Štromar (HNS) na novinarski konferenci po vladni seji povedal, da je potrebno zakonsko prepovedati javno uporabo ustaškega pozdrava. Ni vedel, da je ministrstvo za upravo veteranskim združenjem Hosa omogočilo uporabo gesla.

HNS je v saboru podprla vlado premierja Andreja Plenkovića pod pogojem, da bodo odstranili sporne označbe in gesla iz javnega življenja. Spornemu pozdravu v javnosti nasprotujejo tudi poslanci srbske manjšine, ki so prav tako podprli Plenkovićevo vlado, potem ko je HDZ prekinila sodelovanje v vladi s stranko Most neodvisnih list.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je vlada dosegla kompromis v primeru spominske plošče v Jasenovcu, a ni odpravila delitev v družbi, ki jih povzročata vse bolj razširjeno povzdigovanje ustaškega režima in zgodovinski revizionizem.

Tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je pred nekaj dnevi v pogovoru za komercialno televizijo RTL dejala, da je geslo Za dom spremni star hrvaški pozdrav.